Скандал за корупция разтърси Брюксел: Вицепрезидент на Европарламента е арестуван за подкуп

Полицията в Белгия арестува един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент във връзка с разследване за корупция, в което е замесен домакинът на Световното първенство по футбол - Катар. Задържана е гръцката евродепутатка Ева Кайли от Групата на социалистите и демократите (S&D), заедно с още четирима други лица, съобщава "Франс прес".

Сред тях е и бивш евродепутат и сътрудник в Европейския парламент. В първоначалното изявление на белгийската прокуратура се казва, че арестите са направени във връзка с разследване за корупция и пране на пари, свързано с неназована държава от Персийския залив. От медиите в страната стана ясно, че въпросната държава е Катар.

Засега не са разкрити подробности около разследването, но в медиите се говори за предполагаем подкуп, който задържаните лица са взимали от Катар. Техните апартаменти са били претърсени, като местни медии съобщават, че в дома на един от тях полицията е открила сума от 600 хил. евро в брой.

"Днешните претърсвания позволиха на разследващите да възстановят около 600 хил. евро в брой. Бяха иззети също така компютърно оборудване и мобилни телефони. Тези елементи ще бъдат анализирани в рамките на разследванията.", се казва в изявление на прокуратурата.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти (ПАСОК) Никос Андрулакис обяви в Twitter, че тя е била изключена от партията.

Новината идва в момент, когато Катар полага големи усилия да подобри имиджа си в лицето на нейните критици относно защитата на правата на човека в близкоизточната страна.

Катар тази година е домакин на Световното първенство по футбол - събитие, което беше съпътствано от множество обвинения в корупция, свързани с гласуването на членовете на ФИФА за възлагане на турнира на държавата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024