Почти всички софийски болници спряха "зелените коридори" Снимка: © Булевард България

Четири от големите софийски болници – „Пирогов“, „Св. Анна“, ВМА и „Иван Рилски“, обявиха, че затварят „зелените коридори“ за ваксинация. В лечебните заведения няма достатъчно количество препарати, с които да се имунизират желаещите извън приоритетните групи.

Към момента ваксинацията на хора извън четирите фази на националния план продължава в Александровска болница.

Тази сутрин пред „Св. Иван Рилски“ се струпаха опашки още в 7 ч., преди пунктът за имунизации да отвори врати. С предимство дози се поставяха на възрастните хора, показа репортаж на bTV. Стигна се и до напрежение между чакащите.

Около 12:30 ч. обаче от болницата обявиха със съобщение във Facebook, че за днес ваксините са изчерпани. „Кабинетът за ваксинации ще поднови работа, след като получи ново зараждане“, пишат от „Св. Иван Рилски“, без да уточняват допълнителни подробности.

В „Пирогов“ пунктовете не отвориха врати за желаещи извън приоритетните групи във вторник. Още вчера от лечебното заведение обявиха, че ще имунизират само членове на Секционни избирателни комисии и на всички, на които трябва да се постави втора доза.

„Хората ще изчакат до 15 март, докато премине ваксинацията на комисиите“, каза директорът Асен Балтов пред журналисти.

„Поради изчерпване на количествата свободният достъп до имунизационните ни пунктове се прекратява. Той ще бъде възобновен при доставка на нови количества. 550 души са ваксинирани с Oxford/AstraZenca на 1-ви март в „Пирогов“, съобщиха от болницата.

В „Св. Анна“ също чакат нови доставки, а днес мобилен екип за ваксинация от лечебното заведение е изпратен в софийското с. Габер за имунизиране на желаещите.

Още вчера от ВМА обявиха, че временно спират „зелените коридори“ заради изчерпване на препаратите на AstraZeneca/Oxford, използвани за масовата имунизация. При първоначалното допускане на свободното ваксиниране, пред Военномедицинската академия се събраха дълги опашки от десетки желаещи да си поставят доза от препарата срещу коронавирус.

Шанс за желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 се открива в „зелените коридори“ на Александровска болница. Днес пред техния пункт има две опашки, като възрастните са отделени от по-младите. И двата пункта ще работят до изчерпване на количествата. Работното им време е от 8:30 до 17:30 ч.

От доставените 500 дози от препарата през вчерашния ден там са използвани общо 171, считано към 14:00 ч., съобщи БНР.

Частната болница „Софиямед“, която се включи в „зелените коридори“ при първоначалното им въвеждане, не е получила нови дози за свободно ваксиниране, след като то бе преустановено между четвъртък и неделя. Последното съобщение във Facebook страницата им е от 26 февруари и гласи, че коридорите спират.

Последното съобщение на Пета МБАЛ е чак от 23 февруари, когато получиха първото количество ваксини за свободна имунизация. Първа и Втора МБАЛ, които също се включиха в началото, не са обявили повторно отваряне на „зелените коридори“ след краткото им преустановяване.

Последно България получи 52 800 дози от препарата на AstraZeneca на 28 февруари. 50% от количествата бяха разпределени към личните лекари, които извършват масова имунизация. Същия ден стана ясно, че „зелени коридори“ ще има само там, където няма достатъчно желаещи да се ваксинират от приоритетните групи.

В понеделник страната ни получи 21 060 дози от Pfizer/BioNTech, но те са предназначени за имунизиране на изборната администрация.


Равносметката на Англия: И Pfizer, и AstraZeneca са ефикасни след една доза при пациенти над 80 г.

Франция промени позицията си и разреши AstraZeneca за хора над 65 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024