Снимка: © Булевард България

Четири от големите софийски болници – „Пирогов“, „Св. Анна“, ВМА и „Иван Рилски“, обявиха, че затварят „зелените коридори“ за ваксинация. В лечебните заведения няма достатъчно количество препарати, с които да се имунизират желаещите извън приоритетните групи.

Към момента ваксинацията на хора извън четирите фази на националния план продължава в Александровска болница.

Тази сутрин пред „Св. Иван Рилски“ се струпаха опашки още в 7 ч., преди пунктът за имунизации да отвори врати. С предимство дози се поставяха на възрастните хора, показа репортаж на bTV. Стигна се и до напрежение между чакащите.

Около 12:30 ч. обаче от болницата обявиха със съобщение във Facebook, че за днес ваксините са изчерпани. „Кабинетът за ваксинации ще поднови работа, след като получи ново зараждане“, пишат от „Св. Иван Рилски“, без да уточняват допълнителни подробности.

В „Пирогов“ пунктовете не отвориха врати за желаещи извън приоритетните групи във вторник. Още вчера от лечебното заведение обявиха, че ще имунизират само членове на Секционни избирателни комисии и на всички, на които трябва да се постави втора доза.

„Хората ще изчакат до 15 март, докато премине ваксинацията на комисиите“, каза директорът Асен Балтов пред журналисти.

„Поради изчерпване на количествата свободният достъп до имунизационните ни пунктове се прекратява. Той ще бъде възобновен при доставка на нови количества. 550 души са ваксинирани с Oxford/AstraZenca на 1-ви март в „Пирогов“, съобщиха от болницата.

В „Св. Анна“ също чакат нови доставки, а днес мобилен екип за ваксинация от лечебното заведение е изпратен в софийското с. Габер за имунизиране на желаещите.

Още вчера от ВМА обявиха, че временно спират „зелените коридори“ заради изчерпване на препаратите на AstraZeneca/Oxford, използвани за масовата имунизация. При първоначалното допускане на свободното ваксиниране, пред Военномедицинската академия се събраха дълги опашки от десетки желаещи да си поставят доза от препарата срещу коронавирус.

Шанс за желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 се открива в „зелените коридори“ на Александровска болница. Днес пред техния пункт има две опашки, като възрастните са отделени от по-младите. И двата пункта ще работят до изчерпване на количествата. Работното им време е от 8:30 до 17:30 ч.

От доставените 500 дози от препарата през вчерашния ден там са използвани общо 171, считано към 14:00 ч., съобщи БНР.

Частната болница „Софиямед“, която се включи в „зелените коридори“ при първоначалното им въвеждане, не е получила нови дози за свободно ваксиниране, след като то бе преустановено между четвъртък и неделя. Последното съобщение във Facebook страницата им е от 26 февруари и гласи, че коридорите спират.

Последното съобщение на Пета МБАЛ е чак от 23 февруари, когато получиха първото количество ваксини за свободна имунизация. Първа и Втора МБАЛ, които също се включиха в началото, не са обявили повторно отваряне на „зелените коридори“ след краткото им преустановяване.

Последно България получи 52 800 дози от препарата на AstraZeneca на 28 февруари. 50% от количествата бяха разпределени към личните лекари, които извършват масова имунизация. Същия ден стана ясно, че „зелени коридори“ ще има само там, където няма достатъчно желаещи да се ваксинират от приоритетните групи.

В понеделник страната ни получи 21 060 дози от Pfizer/BioNTech, но те са предназначени за имунизиране на изборната администрация.


Равносметката на Англия: И Pfizer, и AstraZeneca са ефикасни след една доза при пациенти над 80 г.

Франция промени позицията си и разреши AstraZeneca за хора над 65 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"