Снимка: © Getty Images

Ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca имат над 80% ефикасност при предотвратяването на хоспитализация при зараза с Covid-19 сред пациентите над 80-годишна възраст - дори само с една доза.

Това показват предварителните данни от изследване на Службата за опазване на общественото здраве на Англия. 

Проучването, което се основава на статистически данни от началото на имунизационната кампания, показва, че защитата срещу симптоматично протичане на болестта сред хората над 70 години е между 57-61% за една доза от Pfizer/BioNTech и между 60-73% при AstraZeneca, измерена на четвъртата седмица след първата ваксинация. 

Здравният министър на Великобритания Мат Ханкок коментира, че е възможно това да обяснява защо броят на приетите в интензивни отделения пациенти с Covid-19 сред най-високата възрастова група е спаднал до едноцифрени стойности в последните две седмици. Ханкок нарича "добра новина" данните от проучването. 

Според анализа на данните, взети от над 7,5 милиона души над 70-годишна възраст, броят на заразяванията с коронавирус започват да падат при третата седмица след получаването на първата доза от една от двете наблюдавани ваксини. 

Хората на 80+ години, които са получили ваксина на Pfizer, имат и 43% по-нисък риск от спешен прием в болница и 51% по-нисък риск от смърт вследствие на коронавирусна инфекция. 

Най-възрастните пациенти, получили една доза от ваксината на AstraZeneca, имат 37% по-малък риск от хоспитализиране по спешност. Няма достатъчно данни за оценка на влиянието от имунизацията с този препарат върху смъртността при хората над 80 г. 

Изследването все още не е публикувано в медицински журнал, като предстои да бъде подложено на експертна оценка. Изводът му обаче потвърждава хипотезата, че и двете най-масови ваксини срещу Covid-19 имат сходни ефекти върху защитните способности на организма при възрастното население, което се смята за най-уязвимо при зараза

"Комбинирано със защитата срещу симптоматично протичане на болестта, данните показват, че една доза от всяка ваксина е приблизително 80% ефикасна при недопускане на хоспитализация, а първата доза от ваксината на Pfizer е 85% ефикасна за предотвратяване на смърт от Covid-19", казват авторите от здравната служба на Англия. 

Проф. Джонатан Ван-Там, зам.-главен лекар на Англия, коментира, че "ако сме търпеливи и дадем време на имунизационната кампания да прояви пълноценния си ефект, ще се намираме в съвсем различен свят след няколко месеца". 

Той все пак предупреждава, че проблемът с пандемията все още не е разрешен: "Много е изкушаващо да кажем "Ето, видяхме резултатите, значи вече нямаме проблеми. Проблемът не е решен, но определено намерихме начин за справянето с него, а предварителните данни ни показват как да го напаравим и накъде да вървим оттук нататък". 

Ван-Там обръща внимание на значимостта на поставянето на втората доза от всяка ваксина, която осигурява още по-голяма защита на пациентите и "имунната реакция узрява, вероятно става по-мащабна и почти със сигурност ще продължи в по-дълъг период в сравнение с единичната доза". 

Изследването оправдава и риска, който британските здравни служби поеха с имунизирането на най-възрастното население с ваксината на AstraZeneca въпреки недостатъчните данни от клиничните изпитания в тази група. 

Отказът на някои страни в ЕС да одобрят препарата за хора над 65 години вече се преосмисля. 

Френското правителство вече промени позицията си относно употребата на ваксината на AstraZeneca при възрастните хора. Властите обявиха, че гражданите, попадащи във възрастовата група 65+, могат да си поставят дози от препарата, ако се притесняват от Covid заради съпътстващи заболявания като диабет.

Франция промени позицията си и разреши AstraZeneca за хора над 65 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"