"Подаръкът" на Путин за рождения ден на Лукашенко е среща в Москва Снимка: © Getty Images

Владимир Путин и Александър Лукашенко ще се срещнат в Москва в даден етап от следващите няколко седмици. Двамата президенти са се разбрали в поредния телефонен разговор помежду си, като този път поводът е 66-ият рожден ден на държавния глава на Беларус.

Информацията за дискусията между двамата предадоха от Кремъл, а ТАСС и „Беларус-1“ не цитираха точната дата, на която лидерите на Москва и Минск ще се срещнат. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви пред ТАСС, че в близко бъдеще ще има допълнителна информация за срещата на двамата.

В разговора двамата са постигнали „общо съгласие за допълнително подсилване на съюза между Русия и Беларус и разширяване на сътрудничеството във всички сфери“.

Според „Беларус-1“ – Путин и Лукашенко са обсъдили ситуацията в Беларус, където протестите не стихват от 9 август насам. Тогава наричаният „последния диктатор в Европа“ спечели изборите с 80% подкрепа и взе шести пореден мандат, но опозицията и гражданите не признават резултатите от вота и ги смятат за фалшифицирани.

Чуждестранните медии вече са огромен проблем в Беларус

Това е шести разговор между Путин и Лукашенко след изборите в Минск. Още в първите си две обаждания руският президент заяви готовността на Москва да съдейства на съседите си при евентуална „външна намеса“ в политиката им от страна на ЕС.

Путин предупреди Меркел и Макрон: Външната намеса в Беларус е неприемлива

Путин говори още с немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Във всички разговори той изтъкна как подобна намеса в Беларус е напълно „неприемлива“.


Прочетете още:

Путин обещал руската ваксина първо на Лукашенко


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024