Путин предупреди Меркел и Макрон: Външната намеса в Беларус е неприемлива Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин проведе отделни разговори с немския канцлер Ангела Меркел и френския държавен глава Еманюел Макрон, като ги е предупредил, че всякаква външна намеса в политиката на Беларус ще бъде „неприемлива“.

Новината съобщиха от пресцентъра на Кремъл на обяд във вторник. Путин е казал, че ако има външна намеса в бившата съветска република, това ще доведе до ескалация на политическата криза в страната, управлявана от Александър Лукашенко, предадоха ТАСС и Reuters.

Меркел е казала на руския президент, че „беларуското правителство трябва да се откаже от използването на сила срещу мирни демонстранти, незабавно да освободи политически затворници и да влезе в национален диалог с опозицията и обществото, за да се преодолее кризата". Това съобщи официалният представител на кабинета на министрите на Германия Стефан Зайберт, цитиран от ТАСС.

Телефонният разговор е бил по инициатива на германската страна. Що се отнася до комуникацията между Путин и Макрон, двете страни са изразили заинтересованост от скорошно решение на възникналите проблеми в Беларус, където се провеждат най-мащабните протести в модерната история на страната.

Президентът на бившата съветска република Александър Лукашенко вече проведе два разговора с Путин и след тях стана ясно, че Москва е потвърдила готовността за съдействие при решаването на проблемите съгласно Договора за създаване на Съюзната държава. Обещала е „всеобхватна помощ“ в случай на „външни военни заплахи“ спрямо Беларус.


Прочетете още:

Историите на полицаите от Беларус, които отказаха да станат насилници и напуснаха системата

И Лукашенко заговори за промени в конституцията

"Беларус ще загине като държава": Лукашенко отхвърли варианта за нови избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024