Чуждестранните медии вече са огромен проблем в Беларус Снимка: © Getty Images

Властите в Беларус отнеха акредитациите на чуждестранни журналисти, отразяващи протестите срещу избора на Александър Лушашенко за президент.

Представители на агенция „Франс прес“, Associated Press, BBC, на немската обществена телевизия ARD и на американската медия Radio Liberty са загубили правата си да отразяват на място, предадоха „Deutsche Welle“ и BBC.

От ARD съобщиха, че през изминалата нощ техен екип от оператори бил арестуван, макар всички да имали нужната акредитация. Били пуснати сутринта, след като властите анулирали медийните им лицензи и наредили на двама руски граждани от екипа да напуснат страната. Продуцентът им, който е от Беларус, е бил заплашен със съд.

От BBC съобщават, че двама техни журналисти от руския им отдел били сред засегнатите. Медията осъжда „това заглушаване на независимата журналистика“.

„Вярваме, че за хората в Беларус е важно да имат достъп до независима, безпристрастна информация относно събитията в тяхната страна“, съобщиха от BBC. „BBC Russia, която достига до повече от 5 млн. души на седмична база, е основен източник на новини за белорусите и руснаците по време на размириците след изборите“.

Все още не е ясно колко представители на медии са били засегнати от действията на белоруските власти. Асоциацията на журналистите в Беларус съобщи за „масова вълна“ на отнемане на акредитации на журналисти, работещи за чуждестранни телевизии, вестници, агенции и радиа. През последните дни над 10 репортери, отразяващи протестите в Минск, са били задържани от полицията, а някои служители на реда изтривали направени от тях снимки и видеа.

Причината – според представителите на засегнатите медии, е да не се позволи на чуждестранната преса да отрази обективно случващото се по улиците в Беларус след президентските избори на 9 август.

Тази стъпка на местните власти идва на фона на огромен протест в Минск, който се организира в неделя. Още в събота няколко хиляди жени, облечени в традиционни облекла, се събраха в Минск, развяха знамена и носеха цветя на събитието, което определиха като „Марш на солидарността“. С него те за пореден път призоваха Лукашенко да се оттегли.

Дори гражданите на Беларус са в известно информационно затъмнение. Още след изборите те имаха проблеми с интернета, а основните канали не предоставяха пълната информация за протестите, поради което хората се обърнаха към платформата Telegram.

Говорителят на местното правителство Анатоли Глаз каза пред AFP, че отнемането на акредитации е ход, предприет вследствие на препоръки от страна на контратерористичния отдел в Минск.


Прочетете още:

Протестиращи в Берлин опитаха да щурмуват Райхстага

Новият координационен съвет на Тихановская вече пречи на властта в Минск

2 млн. белоруси научават новините от Telegram. Властта издирва създателя на каналa NEXTA


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024