Поддръжници на Болсонаро опитаха да нахлуят в централата на полицията в Бразилия Снимка: © Getty Images

Поддръжници на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро направиха опит да нахлуят в централата на полицията в столицата на Бразилия в изблик на насилие, породен от загубата на последните избори, съобщи Reuters.

Облечени в тениски на националния футболен отбор или загърнати с националното знаме, те влязоха в конфронтация с органите на реда. Полицаите бяха принудени да използват зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата. Автобуси и други автомобили в близост до централта бяха подпалени.

Сцените в столицата се развиха, след като поддръжник на Болсонаро бе задържан по обвинение за организиране на насилствени "антидемократични действия".

В понеделник Федералният избирателен съд потвърди победата на Луис Инасио Лула да Силва във вота от 30 октомври - опонента на Болсонаро от левицата. След месеци на необосновани предположения, че бразилската система за гласуване е уязвима за измами, Болсонаро нито призна поражението си от Лула, нито официално бликира предаването на властта.

И докато той отказва да заеме твърда позиция, част от най-крайните му поддръжници блокираха магистрали в знак на протест и се разположиха на палатков лагер пред военните казарми, призовавайки за военен преврат, с който Лула да бъде отстранен от поста.

Стотици привърженици на Болсонаро се събраха пред президентската резиденция в понеделник следобед с плакати, призоваващи за "военна намеса". Президентът се присъедини към тях за публична молитва, но не направи публично обръщение към тълпата.

"Няма да позволим да има стъпване в длъжност," каза пред Reuters 58-годишният Жозе Триндаде, един от струпалите се хора. "Болсонаро бе преизбран, но те откраднаха вота. Така че само армията може да възобнови реда в ситуацията."

Конспиративните теории и последвалото насилие напомнят за събитията в САЩ от януари 2021, когато поддръжници на бившия американски президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия. Има опасения за сигурността в страната около 1 януари, когато Лула ще встъпи в длъжност на публична церемония в Бразилия.

Хотелът, в който бъдещият президент пребивава, е обграден от протестиращи. Екипът му отрича информацията, че той ще бъде ескортиран от сградата с хеликоптер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024