Най-вероятният план е българското футболно първенство да се поднови или на 5 юни, или на 12 юни. Тренировъчните сесии на тимовете у нас може да започнат след десет дни. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

"Разработен е сериозен план, който имах възможността да предоставя на министър Ананиев. От понеделник футболистите могат да водят бегови упражнения, тъй като са разрешени индивидуалните занимания. Желанието ни е на 15 май да започнат груповите тренировки и сме посочили две дати за подновяване на шампионата - 5 или 12 юни“, каза Кралев.

Той бе попитан дали при евентуално подновяване на шампионатите в Първа и Втора лига мачовете ще се провеждат при закрити врати. „Разбира се, че без публика“, отговори министърът. „Ще има фиксиран брой хора на всеки стадион, специални зони за футболистите, журналистите, полицията и пожарната. Много трудно ще бъде в съблекалнята как ще се организират действията", смята Кралев.

Той обяви, че "Левски" ще получи помощ от държавата, но само ако смени собствеността.

Днес Призив за държавна помощ: Феновете на "Левски" се обърнаха към Борисов и Божков , а отделно към спонсора на отбора Васил Божков и собственика Георги Попов. Феновете искат да спасят клуба от кризата и търсят държавна помощ, а другото им предложение е официалният рекламодател на дружеството "7777.bg" да подкрепи клуба. Както знаете, дружеството досега беше спонсор на „Левски“. То е част от останалата без лиценз "Национална лотария", в която собственост има Васил Божков.

„До момента не ми е известно да има смяна на собствеността на „Левски“. Когато има нещо реално, то трябва да бъде обявено. Премиерът многократно е заявявал, че иска да помогне на „Левски“, както е помагал на много други футболни клубове. Но това ще стане при смяна на собствеността“, каза Кралев и отказа да предостави повече детайли.

Той говори и за нарушенията в Българския футболен съюз, които бяха установени след проверка на спортното министерство. Футболната ни централа трябва да върне на държавата 144 510,99 лв., тъй като е изразходвала сумата нецелесъобразно. Сума трябва да се върне по две програми - за развитие на детско-юношеските школи и за провеждането на европейското първенство за юноши през 2015 година.

„Проверката приключи отдавна. Ние сме дали становището си на прокуратурата, която води отделно разследване срещу БФС. Едната програма е за развитие на ДЮШ. Направили сме проверка на 591 футболни клуба. Наши инспектори се срещнаха с представители на клубовете и те потвърдиха, че са получили екипи. Само един клуб е декларирал, че не е получил екипировка. БФС дължи 1745 лева", каза Кралев.

"По-голяма е сумата, която отпуснахме за провеждането на европейското първенство за юноши. БФС трябва да върне 142 766 лева заради по-дългия срок за наемане на стадиона на "Черноморец" (Бургас). Възраженията на БФС са, че от УЕФА са искали 24-часово наемане на съоръженията. По програма на развитие за ДЮШ са отпуснати 3.3 млн. лева. Там не са открити никакви нарушения. Или БФС ще приеме нашата констатация, или ще възрази и съдът ще реши", съобщи той.

Министърът не знае какви са финансовите загуби в спорта у нас заради пандемията Covid-19. Той съобщи, че спортистите са загубили много от липсата на подготовка през последните два месеца.

Кралев поясни още, че посещенията на басейни, играта на тенис кортове и тичането на писти са позволени при спазване на противоепидемичните мерки, но за фитнесите още не е взето решение – засега те остават затворени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.