Подновяване на шампионата на 5 или 12 юни: Планът на управляващите за българския футбол

Най-вероятният план е българското футболно първенство да се поднови или на 5 юни, или на 12 юни. Тренировъчните сесии на тимовете у нас може да започнат след десет дни. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

"Разработен е сериозен план, който имах възможността да предоставя на министър Ананиев. От понеделник футболистите могат да водят бегови упражнения, тъй като са разрешени индивидуалните занимания. Желанието ни е на 15 май да започнат груповите тренировки и сме посочили две дати за подновяване на шампионата - 5 или 12 юни“, каза Кралев.

Той бе попитан дали при евентуално подновяване на шампионатите в Първа и Втора лига мачовете ще се провеждат при закрити врати. „Разбира се, че без публика“, отговори министърът. „Ще има фиксиран брой хора на всеки стадион, специални зони за футболистите, журналистите, полицията и пожарната. Много трудно ще бъде в съблекалнята как ще се организират действията", смята Кралев.

Той обяви, че "Левски" ще получи помощ от държавата, но само ако смени собствеността.

Днес Призив за държавна помощ: Феновете на "Левски" се обърнаха към Борисов и Божков , а отделно към спонсора на отбора Васил Божков и собственика Георги Попов. Феновете искат да спасят клуба от кризата и търсят държавна помощ, а другото им предложение е официалният рекламодател на дружеството "7777.bg" да подкрепи клуба. Както знаете, дружеството досега беше спонсор на „Левски“. То е част от останалата без лиценз "Национална лотария", в която собственост има Васил Божков.

„До момента не ми е известно да има смяна на собствеността на „Левски“. Когато има нещо реално, то трябва да бъде обявено. Премиерът многократно е заявявал, че иска да помогне на „Левски“, както е помагал на много други футболни клубове. Но това ще стане при смяна на собствеността“, каза Кралев и отказа да предостави повече детайли.

Той говори и за нарушенията в Българския футболен съюз, които бяха установени след проверка на спортното министерство. Футболната ни централа трябва да върне на държавата 144 510,99 лв., тъй като е изразходвала сумата нецелесъобразно. Сума трябва да се върне по две програми - за развитие на детско-юношеските школи и за провеждането на европейското първенство за юноши през 2015 година.

„Проверката приключи отдавна. Ние сме дали становището си на прокуратурата, която води отделно разследване срещу БФС. Едната програма е за развитие на ДЮШ. Направили сме проверка на 591 футболни клуба. Наши инспектори се срещнаха с представители на клубовете и те потвърдиха, че са получили екипи. Само един клуб е декларирал, че не е получил екипировка. БФС дължи 1745 лева", каза Кралев.

"По-голяма е сумата, която отпуснахме за провеждането на европейското първенство за юноши. БФС трябва да върне 142 766 лева заради по-дългия срок за наемане на стадиона на "Черноморец" (Бургас). Възраженията на БФС са, че от УЕФА са искали 24-часово наемане на съоръженията. По програма на развитие за ДЮШ са отпуснати 3.3 млн. лева. Там не са открити никакви нарушения. Или БФС ще приеме нашата констатация, или ще възрази и съдът ще реши", съобщи той.

Министърът не знае какви са финансовите загуби в спорта у нас заради пандемията Covid-19. Той съобщи, че спортистите са загубили много от липсата на подготовка през последните два месеца.

Кралев поясни още, че посещенията на басейни, играта на тенис кортове и тичането на писти са позволени при спазване на противоепидемичните мерки, но за фитнесите още не е взето решение – засега те остават затворени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024