Подписка за референдум за 3-ти март инициира комитет с близки до президента хора

Комитет започва да събира подписи в подкрепа на 3-ти март и запазванете на датата като национален празник на България.

Инциативата идва малко след като президентът Румен Радев определи 3-ти март като „червена линия на народното търпение“ Държавният глава обяви, че т.нар. от него "народно движение" няма да допусне 3-ти март "да бъде заличен".

Думите му бяха отправени във връзка с промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, които предвиждат 24-ти май, а не 3-ти март, да бъде националният празник на страната.

Прави впечатление, че сред инициаторите на подписката за референдум за 3.ти март има много хора, които са част от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев на последните президентски избори. Сред тях са евродепутатът Петър Витанов, избран с листата на БСП на последните евроизбори, историкът Искра Баева, бившият спортен министър Весела Лечева, журналистите Мадж Алгафари и Велислава Дърева. Всички те са част от инициативния комитет, който през 2021 година издига кандидатурата на Радев за втори президентски мандат.

Сред другите инициаторите на подписката за референдум за 3 март са още бившият депутат и зам.-председател на парламента Явор Нотев от "Атака", Явор Дачков и Виза Недялкова, отцепниците от БСП Валери Жаблянов и Георги Кадиев, боксьорът Тервел Пулев и др. Последният обясни с позиция във фейсбук, че подкрепя референдум по темата коя да е датата на националния празник на България, но няма да участва, ако инициативният комитет реши да прераства в политическа формация.

Междувременно се събират и подписи в петиция за запазване на 3-ти март като национален празник. Тя е инициирана от "Левициата" и до момента там са събрани малко над 2200 подписа.

Организаторите инициативата за референдума отрекоха, че полагат основата за бъдеща политическа формация на президента Румен Радев. Петър Витанов посочи държавния глава като един от защитниците на 3-ти март, но не е част от инициативата за референдум.

"В инициативния комитет има хора, които са го подкрепяли, но и такива, които са го критикували", каза евродепутатът по отношение на президента. И допълни, че инициаторите ще разчитат на подкрепата на всяка една институция.

Засега организаторите на допитването нямат конкретна формулировка на въпроса, който искат да бъде зададен, не е ясно и кой ще е председател на инициативния комитет. По закон референдум може да се инициира от президента, от Народното събрание по предложение на определен брой депутати или чрез гражданска подписка. В последния случай при над 400 000 подписа парламентът е задължен да придвижи процедурата. При над 200 000 подписа решението зависи от депутатите.

По повод инициираната подписка в защита на 3 март, премиерът Николай Денков предложи в парламента да се проведе политическа дискусия дали да има референдум за смяната на датата на националния празник.

"Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в Народното събрание", коментира той по повод стартирането на движение за запазване на 3-ти март като национален празник.

Денков потвърди още, че продължава да подкрепя вписването на 24 май като национален празник в Конституцията.

Президентът Румен Радев От Шипка Радев отново атакува управляващите и обяви 3-ти март за "червена линия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024