Светът се сбогува с кралица Елизабет II Снимка: © Getty Images

Десетки държавници и официални гости се събраха в Уестминстърското абатство, за да отдадат последна почит към покойната британска кралица Елизабет II.

Ковчегът на монарха бе пренесен от Уестминстър хол към историческата катедрала, където се състоя държавното погребение.

Службата започна в 13.00, когато ковчегът, теглен на оръдейна платформа от 142-ма моряци, пристигна в църквата.

Уестминстърското абатство посрещна около 2 000 гости от цял свят – от държавни глави до хуманитарни работници. Сред присъстващите бяха президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Франция Еманюел Макрон, както и българският държавен глава Румен Радев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който беше поканен в качеството си на член на монархическа династия.

Днес Лондон се охранява от над 10 000 полицаи. Стотици доброволци от въоръжените сили изпълняват организационни функции по маршрута на погребалното шествие.

След края на опелото - тленните останки на Елизабет II бяха пренесени на последно прощално пътуване през центъра на столицата до арката на Уелингтън и Бъкингамския дворец, където всички служители на покойната кралица излязоха да се простят с нея.

От Хайд парк с катафалка ковчегът ще бъде превозен до двореца Уиндзор. Там с нова процесия ще бъде пренесен до църквата "Сейнт Джордж", където ще последва нова служба, с която на практика ще приключи официалната част.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че погребението на кралица Елизабет II е събитие от мащаб, който не е нещо често срещано дори за него.

Хойл каза още, че държавното погребение е нещо "наистина важно" и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта "отчасти е да си припомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, нейната важна роля за (Великобритания) и Общността на нациите", посочи той.

Междувременно погребението на кралица Елизабет Втора налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица.

Кметът Садик Хан каза, че траурната церемония представлява безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града ще изпълнят централните му части, а списъкът с официални лица включва 500 души, сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.

"От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място", заяви Хан.Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 г.


Това обаче е само най-видимата част от операцията по сигурността, която се ръководи от високотехнологичен център, разположен близо до моста "Ламбет" в района на парламента. Уличната канализация и кофите за боклук се проверяват и запечатват. По покривите са разположени полицейски наблюдатели, по улиците се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза е охранявана от военнослужещи от флота, има и конна полиция.

По-късно кралското семейство ще се завърне в тесен кръг в църквата, за да бъде спуснат ковчега на Елизабет II в кралската гробница редом до нейния покоен съпруг принц Филип.

Ковчегът на Елизабет II бе изложен за поклонение в най-старата зала на парламентарния комплекс за четири дни. Някои хора чакаха близо 24 часа на километричната опашка, за да кажат последно сбогом на любимата си кралица. Градските власти се бяха погрижили така, че напълно да бъде спазен графика и около 8.30 часа сутринта българско време мина и последният човек от опашката. Залата трябваше да бъде затворена, за да бъдат направени приготовленията за самото погребение.

Може да гледате лайв церемонията тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024