Поканата до Володимир Зеленски е изпратена от Министерския съвет Снимка: © Getty Images

Евентуалното посещение на украинския държавен глава Володимир Зеленски в България е по покана, която е изпратена до него от българското правителство - а не от президентството.

Изтичането на информация в медиите за посещението обаче рискува да го провали.

Това стана ясно от коментарите на министъра на отбраната Тодор Тагарев и председателя на СДС и депутат Румен Христов ден след новината за подготовката за посещение на Зеленски.

Тагарев нито потвърди, нито отрече възможността за това събитие, което той определи като "изключително голямо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна в тази несправедлива и непредизвикана война, която започна Русия срещу нея".

Той посочи, че "ако има покана, тя вероятно ще бъде от Министерския съвет", но изтичането на предварителна информация е "предпоставка, ако е имало планирана визита, тя да бъде отменена".

Министърът на отбраната подчерта, че Володимир Зеленски е "изключително ценен гост навсякъде, където реши да отиде и успее да отиде".

Тагарев не изключи въпросът за допълнителна военна подкрепа да бъде поставен от украинския президент при евентуално посещение в България, но уточни, че решението няма да бъде взето без дебат.

"Всичко, което сме предоставили до момента, става стриктно по законите и процедурите на страната. Те не предполагат ad hoc решения в рамките на няколко дни или часове. Предполагам, че една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България и потенциалът за допълнителна помощ. Той може да реши да постави някакви допълнителни искания, които ние ще разгледаме в стриктно съответствие със законите", каза Тодор Тагарев.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Румен Христов също коментира пред Нова Нюз, че поканата до Зеленски е от Министерския съвет и посочи, че това е "нормално" с оглед на ролята на кабинета при определянето на типа и обема на военната помощ за Украйна.

"Очакваме да посети българския парламент и да направи изявление пред народните представители. Дали протоколът ще позволи това, ще видим, но очакваме да се срещнем с него и да чуем от първо лице какво се случва в Украйна", каза още той.

Христов определи евентуалната визита като "част от престижа на България" и посочи, че "колебанието, което проявяваше Румен Радев и служебното правителство повече от 10 месеца, е преодоляно".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Политика

Призракът на инфлацията – митът за еврото, който България трябва да разсее

Европейски министри споделят опит за въвеждане на единната валута на конференция в София

14:28 - 14.05.2024