Снимка: © Getty Images

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair очаква съкращаване с 95% на полетите, планирани за февруари и март 2021 г. заради новите ограничителни мерки около Covid-19. 

Компанията, която преди кризата беше най-масовият пътнически превозвач в Европа, определя локдаун-режимите във Великобритания и Ирландия като "брутални" и настоява властите да ускорят ваксинационните си програми. 

И двете страни планират да въведат задължение за всеки новопристигащ пътник да покаже отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен не по-късно от 72 часа преди кацането.

Великобритания се намира в пето ниво на национална карантина, с максимално ограничение на контактите и движението на хора. 

Борис Джонсън обяви тотално затваряне на Великобритания до средата на февруари

Всичко това се отразява пряко върху бизнеса на Ryanair, които и без това прекараха кризисна 2020 г. - първата година на загуба от десетилетие насам. 

Последната преоценка на плана за новата година показва, че общия брой на пътниците на компанията ще бъде не повече от 26-30 милиона души - по-малко от 20% от броя на клиентите й през 2019 г. 

Ако в нормални години Ryanair вози около 10 млн. души на месец през февруари и март, сега очаква, че пътниците й в този период ще са едва 500 000. Полетните разписания след 21 януари ще бъдат променени, като почти няма да има планови полети от и до Ирландия и Великобритания, докато "драконовските ограничения на пътуванията не бъдат премахнати". 

От Ryanair недоумяват защо Ирландия не ускори кампанията си за имунизиране на населението, като дава за пример мобилизацията на датските власти - "със сходно население около 5 млн. души там вече са ваксинирани 10 пъти повече хора". 

Авиокомпанията се опита да се рекламира със слогана "jab and go" ("ваксинирай се и тръгвай") в началото на годината - провокативна кампания, която доведе до масови оплаквания до британския рекламен регулатор. 

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция