Полетът се отлага: Ryanair очаква нов драстичен спад заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair очаква съкращаване с 95% на полетите, планирани за февруари и март 2021 г. заради новите ограничителни мерки около Covid-19.

Компанията, която преди кризата беше най-масовият пътнически превозвач в Европа, определя локдаун-режимите във Великобритания и Ирландия като "брутални" и настоява властите да ускорят ваксинационните си програми.

И двете страни планират да въведат задължение за всеки новопристигащ пътник да покаже отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен не по-късно от 72 часа преди кацането.

Великобритания се намира в пето ниво на национална карантина, с максимално ограничение на контактите и движението на хора.

Борис Джонсън обяви тотално затваряне на Великобритания до средата на февруари

Всичко това се отразява пряко върху бизнеса на Ryanair, които и без това прекараха кризисна 2020 г. - първата година на загуба от десетилетие насам.

Последната преоценка на плана за новата година показва, че общия брой на пътниците на компанията ще бъде не повече от 26-30 милиона души - по-малко от 20% от броя на клиентите й през 2019 г.

Ако в нормални години Ryanair вози около 10 млн. души на месец през февруари и март, сега очаква, че пътниците й в този период ще са едва 500 000. Полетните разписания след 21 януари ще бъдат променени, като почти няма да има планови полети от и до Ирландия и Великобритания, докато "драконовските ограничения на пътуванията не бъдат премахнати".

От Ryanair недоумяват защо Ирландия не ускори кампанията си за имунизиране на населението, като дава за пример мобилизацията на датските власти - "със сходно население около 5 млн. души там вече са ваксинирани 10 пъти повече хора".

Авиокомпанията се опита да се рекламира със слогана "jab and go" ("ваксинирай се и тръгвай") в началото на годината - провокативна кампания, която доведе до масови оплаквания до британския рекламен регулатор.

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022