В партньорство с


„Любовта минава през стомаха“, „имам пеперуди в корема“ - това са все изрази, свързани с емоции, а не със здравословни състояния. Неслучайно наричат червата "втория мозък". Когато човек е нервен, притеснен или под въздействието на силни емоции, той получава сигнали не от главата си, а от корема. Това разбиране на връзката между настроение, храносмилателна система и здраве е доста революционно за медицината.

Учените наричат червата ентерична нервна система (ENS). Тя се състои от повече от 100 милиона нервни клетки, които произвеждат много от същите вещества като мозъка - например серотонин и допамин, популярни като “хормони на щастието”. Според учени от Харвард близо 90% от серотонина в тялото се синтезира в храносмилателния тракт. Това, което оказва влияние върху червата, обикновено се отразява доста пряко и на мозъка, и обратно.

Раздразненият чревен тракт влияе толкова пряко на настроението, че при хронични проблеми е възможно да се стигне и до сериозни депресивни състояния.

За разлика от истинския мозък в главата ви, ENS не може да напише любовно писмо. „Основната му роля е контролирането на храносмилането, от поглъщането до отделянето на ензими, които разграждат храната, до контрола на притока на кръв, който помага при усвояването на хранителни вещества, до елиминирането им“, казва доктор Джей Парича, директор на Центъра за неврогастроентерология на Джон Хопкинс. "Ентеричната нервна система не изглежда способна на мисъл, но тя общува активно с големия ни мозък - с дълбоки последствия."

Това, което може да помогне на червата ви да се чувстват добре, са "пробиотиците".

Пробиотиците са полезни бактерии, които стимулират развитието на "добрите" бактерии за сметка на "лошите". Когато се приема антибиотик, се препоръчва комбинирането му с пробиотик, тъй като антибиотикът убива всичко по пътя си, без да прави разлика между полезността на бактериите. По-малко известно е, че стресът, неправилното хранене и инфекциите действат също толкова унищожително за добрите бактерии.

Пробиотиците подсилват имунната защита и едновременно с това се борят с инфекциите.

Приемат се заедно с храната. Един от утвърдените продукти на пазара у нас е пробиотикът на Jamieson - канадската марка за хранителни добавки и витамини, който се казва Probiotique 10 milliards (Пробиотик 10 милиарда).

Пробиотик 10 на Jamieson съдържа 10 милиарда полезни бактерии във всяка капсула, с 14 различни налични щама за максимално действие. За разлика от други пробиотици, при които има информация само за вложеното количество бактерии, без гаранция за броя по време на приема, Jamieson гарантира за наличност на 10 милиарда клетки до края на срока на годност.

Иновацията при канадската марка е в самата капсула, която е гастропротектив, така че полезните бактерии да достигат до червата въпреки изключително киселата среда в храносмилателната система на човека.

Новото разбиране на науката и медицината за връзката между двата “мозъка” е наистина революционно, защото то помага за един по-холистичен подход към лечението. Ако живите бактерии могат да подобрят настроението ви, какво по-хубаво от това.


Jamieson:

Канадската компания е водещ производител на витамини и хранителни добавки. Съществуват повече от 90 години. Отскоро работи по индустриален стандарт, който нарича 360 Pure – представлява пълен цикъл на собствено производство, който започва от подбора на суровините, преминава през пълната клинична чистота, и стига до иновативен и умен производствен процес.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

За ползите от джинджифила и връзката му с морала

Jamieson: От хапчето до рибата в морето


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023