В партньорство с


„Любовта минава през стомаха“, „имам пеперуди в корема“ - това са все изрази, свързани с емоции, а не със здравословни състояния. Неслучайно наричат червата "втория мозък". Когато човек е нервен, притеснен или под въздействието на силни емоции, той получава сигнали не от главата си, а от корема. Това разбиране на връзката между настроение, храносмилателна система и здраве е доста революционно за медицината.

Учените наричат червата ентерична нервна система (ENS). Тя се състои от повече от 100 милиона нервни клетки, които произвеждат много от същите вещества като мозъка - например серотонин и допамин, популярни като “хормони на щастието”. Според учени от Харвард близо 90% от серотонина в тялото се синтезира в храносмилателния тракт. Това, което оказва влияние върху червата, обикновено се отразява доста пряко и на мозъка, и обратно.

Раздразненият чревен тракт влияе толкова пряко на настроението, че при хронични проблеми е възможно да се стигне и до сериозни депресивни състояния.

За разлика от истинския мозък в главата ви, ENS не може да напише любовно писмо. „Основната му роля е контролирането на храносмилането, от поглъщането до отделянето на ензими, които разграждат храната, до контрола на притока на кръв, който помага при усвояването на хранителни вещества, до елиминирането им“, казва доктор Джей Парича, директор на Центъра за неврогастроентерология на Джон Хопкинс. "Ентеричната нервна система не изглежда способна на мисъл, но тя общува активно с големия ни мозък - с дълбоки последствия."

Това, което може да помогне на червата ви да се чувстват добре, са "пробиотиците".

Пробиотиците са полезни бактерии, които стимулират развитието на "добрите" бактерии за сметка на "лошите". Когато се приема антибиотик, се препоръчва комбинирането му с пробиотик, тъй като антибиотикът убива всичко по пътя си, без да прави разлика между полезността на бактериите. По-малко известно е, че стресът, неправилното хранене и инфекциите действат също толкова унищожително за добрите бактерии.

Пробиотиците подсилват имунната защита и едновременно с това се борят с инфекциите.

Приемат се заедно с храната. Един от утвърдените продукти на пазара у нас е пробиотикът на Jamieson - канадската марка за хранителни добавки и витамини, който се казва Probiotique 10 milliards (Пробиотик 10 милиарда).

Пробиотик 10 на Jamieson съдържа 10 милиарда полезни бактерии във всяка капсула, с 14 различни налични щама за максимално действие. За разлика от други пробиотици, при които има информация само за вложеното количество бактерии, без гаранция за броя по време на приема, Jamieson гарантира за наличност на 10 милиарда клетки до края на срока на годност.

Иновацията при канадската марка е в самата капсула, която е гастропротектив, така че полезните бактерии да достигат до червата въпреки изключително киселата среда в храносмилателната система на човека.

Новото разбиране на науката и медицината за връзката между двата “мозъка” е наистина революционно, защото то помага за един по-холистичен подход към лечението. Ако живите бактерии могат да подобрят настроението ви, какво по-хубаво от това.


Jamieson:

Канадската компания е водещ производител на витамини и хранителни добавки. Съществуват повече от 90 години. Отскоро работи по индустриален стандарт, който нарича 360 Pure – представлява пълен цикъл на собствено производство, който започва от подбора на суровините, преминава през пълната клинична чистота, и стига до иновативен и умен производствен процес.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

За ползите от джинджифила и връзката му с морала

Jamieson: От хапчето до рибата в морето


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор