"Политическа логика има, но няма медицинска логика": Сертификатите за антитела влизат в сила Снимка: © Getty Images

Възможността за издаване на 90-дневен сертификат за антитела, който здравният министър Стойчо Кацаров обяви от 11 ноември, е "поредното побългаряване" на системата. Това коментира българският медик от Германия Борис Таблов в интервю за БНР.

Той оспори твърдението, че това решение има експертна обосновка и предупреди, че има риск изваждането на такъв сертификат да даде "измамна сигурност" на хората, които смятат, че не може да се заразят, ако имат антитела над определения праг.

"В България имаме огромен проблем с регистрирането на преболедували хора при предните вълни, по простата причина, че или не са си направили тестове, или няма никаква медицинска документация по темата. Тези хора хем не искат да се ваксинират, хем не могат да кандидатстват за зелен сертификат, т.е. ги губим за обществения живот. Решението от политическа и икономическа гледна точка най-вероятно е логично, но от медицинска - няма никаква логика. Неслучайно го приехме само в България за момента. Всички други държави се въздържат от подобно действие", каза Таблов.

В Австрия този вид тестване се прилагаше като евентуално доказателство за преболедуване, но последните мерки в страната от началото на ноември 2021 г. отмениха тази възможност - режимът за признаване стана по-строг.

Лекарят посочи, че никъде другаде не се водят спорове по въпроса дали преболедувалите трябва да се ваксинират, както в България.

"Експертите на други места са категорични, че логичното решение е преболедувалите да го направят от гледна точка на общественото здраве", каза той. Според него ефектът върху ваксинационната кампания от масовите тестове за антитела няма да е голям - въпреки че това беше един от аргументите на здравните власти за въвеждането на възможността за издване на временен сертификат.

Документът важи само за 3 месеца и не се признава извън територията на България.

199 починали от Covid за ден, новите случаи падат под 3900

"В Германия темата за антитела изобщо не стои на дневен ред. Там никой не изследва антитела, освен с научна цел в големите институции, които имат научен интерес към това нещо. Причината е ясна - от епидемиологична и имунологична гледна точка няма категорични данни къде са референтните стойности, колко е индивидуалният имунитет. Това са неща, които биха дали измамна сигурност, че видиш ли, имайки антитела, си предпазен от тежко боледуване - което не е истина. Има експерти в България, които непрекъснато повтарят, че преболедувалите не могат да се заразяват повторно и че имунитетът е доживот, но това не е истина. Има все повече случаи на хора, които боледуват повторно - някои от тях боледуват и тежко", каза още Борис Таблов.

Той даде пример с действията на германските здравни власти, които започват да предприемат първи мерки за предотвратяване на нова вълна още при най-ранните сигнали за повишаване на случаите на Covid-19 в страната.

"В болниците нещата се държат под контрол, но подходът в Германия е много по-прагматичен, те започват да се подготвят на много по-ранен етап, а не чакат кризата да е в ход, за да търсят решение. Около 30% от хората в Германия все още не са ваксинирани, а това са близо 25 млн. души - огромна човешка база и потенциал Covid да бъде проблем", каза Таблов.

Лекарят призова да не се създава обществено разделение между ваксинирани и неваксинирани заради новата заболеваемост.

Той посочи, че има немалко ваксинирани хора, които дават позитивни проби за коронавирусна инфекция, но неваксинираните боледуват много по-тежко и водят до претоварване на здравните системи. "Медицинският аспект страда основно от неваксинираните - това е категоричен факт", каза още Таблов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024