Политически скандал след парти с участието на сина на Румен Радев Снимка: © Булевард България

Среднощен инцидент с участието на 17-годишния син на президента Румен Радев се превърна в политически скандал между ГЕРБ и БСП.

Минис търът на здравеопазването Костадин Ангелов потвърди пред журналисти, че Георги Радев е присъствал на парти заедно с още тринадесет души в събота вечер, в което се е намесила полицията.

Депутатите от БСП Кристиан Вигенин и Крум Зарков обвиниха ГЕРБ в създаване на медиен компромат срещу държавния глава.

В неделя СДВР съобщи, че с а проведени няко лко нощни проверки съвместно с РЗИ-София и че п ри една от тях е установено "струпване на хора" и "хвърляне на предмети на улицата " .

Присъствали са общо 14 души, от които 11 непълнолетни. Ограничителните мерки заради Covid не допускат провеждането на "събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека".

В официалната информ ация на СДВР с е казва , че одителите на един от неп ълнолетните са отказали да дойдат и да вземат детето си. Един от пълнолетните, присъствали на адреса, се е ангажирал да го съпроводи до дома му". Статия на "24 часа" идентифицира неофициалн о непълно летното лице като синът на президента.

Това обаче беше отречено от администрацията на президентството: "Синът на президента Румен Радев не е задържан от органи на МВР или отвеждан в РПУ. Неверни са и твърденията, че събирането по повод на рожден ден е било в столично заведение, както и за отказ на родителите му да го придружат до дома след проверка за самоличност".

Здравният министър Костадин Ангелов лично се включи в обсъждането на инцидента. Пред журналисти в Кюстендил то й каза, че "има информация за всички нередни случаи" и че навсякъде, където са открити нарушения на противоепидемичните правила, са съставени актове на РЗИ.

На въпрос от журналист: "Непълнолетни лица ли са били на това парти, завъртя се името на сина на президента...", министърът отг оваря "Да, мога да потвърдя, че това е така". На уточнението "Синът на президента е бил на това парти?", Ангелов отново казва "Да".

"Повече не мога да ви кажа, имате свръхочаквания от министъра на здравеопазването. Все пак ние не провеждаме разследване, това е в компетенциите на МВР", казва още здравният министър.

Реакцията на прессекретариата на президентството по този повод беше: "Жалко е, че представители на изпълнителната власт стават съпричастни в тиражирането на неистини и от друга страна, погазват законовите гаранции за закрила на личността на непълнолетни".

Коментар дойде и от редиците на БСП. Кристи ан Вигенин видя политически мотиви зад превръщането на случая в медиен скандал.

"Синът на президента при проверка се оказал без лична карта и втори ден жълто-кафяви сайтове леят смрад. Противоепидемичните мерки не са нарушени - били са по-малко от 15 човека; някой нещо хвърлил по минувач - предстои да се докаже дали и кой. Тези факти нямат никакво отношение към работата на бащата на публичната позиция, която заема. Явно е нова тактика. От миналата седмица ГЕРБ в безсилието си тръгна да се занимава с роднините на социалисти и симпатизанти", казва Вигенин в позицията си, публикувана във Facebook.

Той посочва, че управляващите "нямат нищо против на най-високата трибуна да седи осъден на втора инстанция за рекет", без да назовава поименно зам.-председателя на 44 Народ но събрание Веселин Марешки.

"Стига двойни стандарти! Пощадете поне децата", пише той.

Депутатът от БСП Кру м Зарков се учудва от решението на здравния министър да "потвърди “информацията”, която проправителствени медии ни натрапват втори ден, че синът на президента бил някъде на купон".

"Не могат да му простят на Румен Радев, че назова мафията. По филмите дори мафиотите спазват някакъв неписан код на честта - например не атакуват децата на противника. У нас обаче не е така. У нас мафиоти няма, има само мутри", пише той.

Президентът Румен Радев има две деца от първия си брак - дъщеря на 19 г. и син на 17 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024