Politico: "Каскета vs. Тиквата: Мафиотската държава в България достигна точка на пречупване"

"Netflix, умри от завист.

Последната политическа криза в България се върти около една крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпасите и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са главният прокурор-бандит Иван Гешев, наричан с прякора "Каскета", и (също толкова голям бандит) бившият премиер Бойко Борисов, наричан с прякора "Тиквата")".

С този ироничен анонс директорът на новините в Politico Крисчън Оливър започва своя анализ за скандалите между Иван Гешев и ГЕРБ, които създадоха още по-непредсказуеми сътресения за и без това разклатената конструкция на властта.

"В центъра на кризата стои изключително важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е идентифициран от антикорупционни и продемократични активисти като най-голямата пречка пред това България да постигне сближаване с европейските норми. Наричат го "Каскета" заради емблематичните му шапки", пише журналистът от Politico, като напомня, че още през лятото на 2020 г. масовите протести настояваха за неговата оставка - без успех.

"Откакто оцеля след уличните протести от 2020 г., изглеждаше така, сякаш е почти невъзможно Гешев да бъде отстранен - отчасти защото се радваше на близки отношения с Борисов, кукловода в българската политика, на когото той помогна да излезе от ареста миналата година", пише Оливър.

Коментарът му идва по повод отказа на прокуратурата през март 2022 г. да подкрепи разследването на МВР срещу Борисов пред съда, поради което и заповедите за ареста на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха обявени за незаконни.

Тримата излязоха на свобода след по-малко от денонощие и впоследствие осъдиха МВР.

"Но сега нещо се пречупи и сложи началото на гражданска война в тъмното сърце на българската държава, което може да даде искрица надежда на онези, които се надяват да изчистят Авгиевите обори на корупцията", коментира авторът, като посочва анонса на Мария Габриел за искане на оставката на Иван Гешев.

Оливър обръща внимание, че Габриел едва ли някога ще стане министър-председател, имайки предвид провала на преговорите, водени от ГЕРБ - но ходът ѝ предизвика Гешев към контраатака, в която той хвърли обвинения срещу политическата класа в опити за физическото ликвидиране на него и семейството му. Освен това подсказа, че е готов да проговори за корупцията на най-високо ниво.

Politico разказва за всички сензационни обрати около взрива на 1 май край кортежа на Иван Гешев и "политическия театър", който последва - включително за многократните опити на самия Гешев да се изкара жертва на мафията и да се сравнява с покойния италиански магистрат Джовани Фалконе.

Напомнят се твърденията на главния прокурор за заплашителното послание, че "стои сам на скалата, а вятърът духа", зловещите въпроси "къде е семейството му", както и намеците, които е получавал, че ГЕРБ може да го изпрати на посланическа мисия в Турция и Израел, ако си подаде оставката.

Борисов отрича да има властта да определя дипломатически назначения, откакто не е премиер.

"Чакайте, някога Гешев не беше ли защитник на Борисов? Да, партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за назначаването на Гешев през 2019 г. Когато Борисов беше в ареста преди година във връзка с разследване за присвояване на милиони чрез изнудване на хазартния барон Васил Божков, наричан "Черепа", Гешев се втурна на помощ, като прокурорите обявиха делото за нелепо и политически мотивирано. Наистина, този случай беше възприет като класически пример за това, че прокурорите играят ключова роля за опазване на "големите риби", пише Politico.

Не е ясно какво точно провокира конфликта между двамата. Възможно е Борисов да е видял, че Гешев става толкова голямо бреме, че е решил да го принуди да се махне, за да спаси политическото си бъдеще, да събере надеждни коалиционни партньори и да възроди позицията си на европейската сцена, коментира Крисчън Оливър.

Politico продължава с изброяването на невъобразимите детайли около кризата - като факта, че Министерството на правосъдието вече охранява зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който обяви, че се страхувал да не бъде убит от началника си Гешев.

Какво ще се случи оттук нататък?

"В един идеален свят извънредните сътресения би трябвало да предизвикат цялостно преустройство на българската съдебна система, а може би и конституционни промени.

Но истинската развръзка все още не е настъпила. Възможно е политическият натиск най-после да спечели мнозинството, необходимо във Висшият съдебен съвет за отстраняване на Гешев, но съвсем не е ясно кой ще ръководи политическото шоу, а Гешев твърди, че разполага с компромати за членовете на ВСС.

Борисов едва ли ще успее да формира правителство, а държавата би могла да тръгне към шести поредни избори в последните две години. Големите разкрития за криминални деяния също може да наложат този въпрос.

Самият Гешев е известен с ината си и едва ли просто ще напусне. "За мен най-важното нещо е да работя за българския народ. Ще изпълня мандата си независимо от всичко", завършва анализът на Politico.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024