Снимка: © Булевард България

Руската пропаганда в България е скочила 10 пъти след началото на войната в Украйна, твърди изследване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, базирано на автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA, която индексира съдържание от над 8000 сайта и блога на български език.

Пълното изследване е публикувано от "Свободна Европа" . Начело на сайтовете, които съдържат проруска пропаганда, е Novini247, който е агрегатор (робот), казва Димитър Вацов от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания пред медиата. "Любопитно е, че при измерване на речта на омразата срещу Истанбулската конвенция през 2017-2018 той пак беше първенец".

Най-много статии на Novini247 се споделят през Facebook-каналите на партия "Възраждане" и нейния председател Костадин Костадинов, показа проверка на "Булевард България". Следват групи, свързани с името на президента Румен Радев - едната в негова подкрепа, другата - за оставката му.

От началото на годината до 24 февруари 2022 г., когато Русия нападна Украйна, в българските онлайн медии, които изследват от фондацията, е имало средно по 39 прокремълски статии дневно. След започването на войната тази публикационна активност е нараснала до средно 397 статии дневно.

На второ място по силата на пропагандата е NewsFront със 793. Медията е регистрирана в Крим и публикува на 10 езика, но има слабо разпространение у нас. Дават платформа за статии и интервюта на Диляна Гайтанджиева, която от началото на войната в Украйна публикува "разкрития" за американски биолаборатории в Украйна. Гайтанджиева беше засечена като един от най-масовите разпространители на тази опорна точка.

В топ 10 на проруските сайтове са и българските издания pogled.info (трето място с 603), "Блиц" (547) и informiran.nеt (354), казват авторите на доклада.

За разлика от NewsFront, pogled.info има стабилно разпространение - според независимата метрика Similiarweb, той заема 21-ва позиция сред най-популярните новинарски сайтове у нас и номер 71 сред всички онлайн медии. Pogled.info не е анонимен сайт и той напълно отговаря на изискванията за прозрачност, които са въведени в българското законодателство. Над 35% от трафика на медията е директен, а други 50% идват от социалните мрежи.

Как се разпространяват тези сайтове е най-интересната част от проникването на пропагандата в обществото. Количественото сравняване на думите, които се свързват с проруския разказ, е интересен ъгъл, но въпросът е, че тези сайтове са с много различна тежест и обществено присъствие - както се вижда, те са от руски, през напълно анонимни, до такива, които изцяло отговарят на закона - "Блиц" и "Поглед.инфо".

Самият показател "трафик през социални медии" също е доста условен. Докато "Поглед. инфо" си споделя статиите в собствените групи с едно изключение, читателите на Информиран.нет идват група "Новини от последния час".

Трети ъгъл е с какви новини се захранват групи, които са от типа "Подкрепа за Стефан Янев" или "Ген. Румен Радев президент-президент, втори мандат!", защото в тях има десетки хиляди последватели и нито една новина от достоверен източник.

В масовия случай те се управляват от администратор/и (когато са групи, а не страници), а публикуването на линкове изисква неговото/тяхното одобрение.

Руската пропаганда в България обяснява света като геополитическа конспирация, в която САЩ унищожава Европа, а Русия е тази, която ще спаси континента, пиша авторите на доклада от "Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Отделни послания на руската пропаганда са и твърденията, че санкциите срещу Русия вредят само на тези, които ги налагат, както и твърденията, че Украйна се управлява от неонацисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието