МВР призна за издевателства на протеста, но имало риск "да се запали София" Снимка: © Булевард България

Ръководството на полицията беше извикано на изслушване заради несправянето с охраната на протеста срещу БФС на 16 ноември и допуснатия полицейски произвол. Междувременно стотици полицаи се събраха на протест пред Народното събрание.

В Комисията за обществен ред и сигурност са поканени вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар Живко Коцев, шефът на СДВР Любомир Николов, шефът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

Какво стана ясно дотук:

  • СДВР твърди, че има слаба комуникация със Столична община преди протеста - те твърдят, че кметът не ги информирал предварително, преди да съгласува събитието, докато Васил Терзиев критикуваше СДВР, че не го предупредили за оценка на риска, така че да откаже съгласуването.
  • Независимо дали протестът е съгласуван от общината - от МВР признаха, че тяхната подготвителна работа е една и съща.
  • Трима са полицаите, които са отстранени от длъжност заради превишаване на службни правомощия, за други 4 предстои дисциплинарна проверка.
  • От полицията твърдят, че са имали информация за подготвян щурм на фенове на стадиона с цел да се прекъсне мачът България-Унгария - затова и са изградени барикадите.
  • Изваждането на водното оръдие не само не е помогнало за спирането на напрежението, а довело до ескалация от страна на феновете.

17 ч. - Инспекторатът на МВР ще проверява всички действия на служителите на полицията по време на протеста, включително на висшето ръководство.

Ще бъдат осигурени и допълнителни обучения на полицаи, които участват в охраната на масови мероприятия.

16:40 ч. - Надежда Йорданова поставя въпроса как МВР прилага правилата за защита от полицейско насилие и дава пример с битото момиче на 19 г.

Калин Стоянов твърди, че "за първи път" толкова бързо са установени и отстранени полицаи, приложили насилие срещу протестиращи.

"Ние управляваме полицаи, а не машини. Има емоция, напрежение. Този път наистина искаме да идентифицираме хората, които трябва да носят отговорност".

От СДВР твърдят, че 19-годишното момиче "нямало една драскотина" при ареста

16:35 ч. Бившият министър от ГЕРБ Младен Маринов попита дали кемтът на София е издавал забрана за протеста

"По време на протеста се чух с кмета Васил Терзиев около 20:10 ч., когато той ме уведоми, че иска да дойде на мястото на протеста. Не съм получавал друга комуникация за забрана на протеста. Уточнихме само мястото, на което да се срещнем", каза началникът на СДВР.

16:30 ч. - ИТН пита каква част от служителите в охраната на МВР са психически и физически подготвени за мащабно събиране на хората и каква част от протестиращите са били "вандали".

Калин Стоянов: "Когато има масови мероприятия, се подбират предимно служители на специализираните полицейски сили - те са преминавали обучения - от СДВР и от други служби".

Любомир Николов: "За мен доста говорят кадрите за това колко протестиращи останаха след включването на водната машина - при всички положения, бяха останали минимум 50% дори след предупрежденията".

16:25 ч. - СДВР: Извършени са всички предварителни беседи с "тартори"

Много пъти са предупреждавани, но футболните хулигани не се превъзпитават с предупредителни протоколи. Нашите превантивни мерки са да предупреждаваме техните тартори и организатора на протеста.

От СДВР обясниха, че няма разлика между действията на полицията при подготовката им според това дали един протест е съгласуван или несъгласуван в Столична община.

16:20 ч. Главният секретар на МВР определя агресията на протеста като "дръзка и явна провокация срещу държавността"

Според него имало потенциална опасност "да се запали целият град".

"Предотвратихме човешки жертви и множество материални щети. Най-вече предотвратихме един международен скандал, ако тези фенове бяха нахлули на стадиона и се бяха саморазправили с феновете на унгарската държава", обяви Живко Коцев. На стадиона обаче нямаше унгарски агитки, напротив, самите полицаи признаха, че унгарските фенове са присъствали мирно на проеста срещу БФС.

16:15 "Ако тази тълпа беше влязла на стадиона, щеше да стане страшно"

Това твърди вътрешният министър Калин Стоянов.

"Ние знаем кой е контингентът в агитките, но в самото начало тези хора се обявиха за общ мирен протест - това е безпрецедентно тези агитки да се съберат на едно място, но не за разправа помежду си, а да постигнат интерес, може би да ги снимат, да се види в Европа и да си отиде това ръководство".

16:00 ч. - Тримата отстранени полицаи не са сред онези, които щурмуваха Бар 75 в сградата на Министерството на спорта и пребиха доста от присъстващите, докато се опитваха да ги арестуват.

Не стана ясно дали нахлуването е станало по заповед на ръководител или полицаите сами са решили да влязат - но са имали информация, че там се намира един от подпалвачите на бус на Общинска полиция.

15:50 ч. - Половината от охранителите на мача не са служители на СДВР, а представители на други дирекции

666 души са били от СДВР, 280 - от провинцията, 400 души от Жандармерията, 148 - "оперативни" работници на полицията.

Според шефа на СДВР - обозначителните им знаци не се виждали, защото част от тях са сложили защитно облекло "робокоп", което предпазва от тежки удари и което закрива част от идентификационните им номера.

Това бяха и хората, които най-често си позволяваха да бият хора по улиците на София и не може да бъдат разпознати.

15:45 ч. - Каква е комуникацията между СДВР и Столична община:

Въпросът от Десислава Атанасова беше дали общината е уведомила МВР, че има съгласувателна процедура за протеста и дали са предприети действия за обезпечаване на района (почистването му от опасни предмети).

Отговорът на СДВР: БФС и полицията са информирали общината, но общината повече не е изпращала писма до СДВР. Не е и длъжна - само ако изрично изпрати писмо, полицията е длъжна да предостави оценка за опасността на събитието и да се прецени дали протестът да бъде съгласуван.

Но дори да не е съгласуван - СДВР са длъжни да осигурят охраната му.

"Ние сме се подготвили за протест или шествие на 2000 човека. Имахме информация, че и от други места (Варна, Бургас) се готвят да се включат още групи, до 4000-5000 фена. С оглед на това, че зарядът беше нагнетяван и от медии, и от институции, ние знаехме, че те ще излеят това напрежение", заявява той.

Полицията е прочистила района от предмети, които тя смята за опасни, но не е имало съгласуване със Столична община за изпразване на контейнерите за смет - това е довело и до запалването им.

15:35 ч. - Само за трима полицаи има "категорични данни", че са превишили правомощията си по време на протеста

Има още "трима-четирима", срещу които ще бъдат образувани дисциплинарни производства до края на седмицата.

15:30 ч. - Дотук става ясно, че изваждането на водното оръдие не само не е "респектирало" протестиращите, а е довело до още по-голяма ескалация срещу полицията.

Николов (СДВР) обяснява, че са започнали да разпръскват протеста, след като част от протестиращите са пострадали от мелето - според него това не е било заради полицейски произвол. И отново - колкото по-агресивно действа полицията, толкова по-агресивни стават протестиращите. На този етап започва и чупенето на бусове и кофи за боклук.

15:20 - В СДВР са получили информация, че "най-крайните" фенове искат да нахлуят на стадиона по време на мача България-Унгария. Отричат да са били протестиращи преди пускането на водното оръдие.

Директорът на СДВР Любомир Николов твърди, че в полицията са имали опасения, че феновете ще опитат да нахлуят на стадиона и да прекъснат мача. Затова и са направили барикадата около централния вход.

"Месец преди мача в СДВР имаше информация за подготвяни шествия под надслов "Оставка на БФС" по време на футболната среща.

Още тогава сме уведомили централата на БФС и кмета на Столична община. По покана на БФС присъствахме на няколко срещи със зам председател на БФС и негови колеги по сигурността. От централата на БФС няколко пъти припомняха събитията от 2019 г., когато фенове издигнаха забранени символи и расистки възгласи, и компрометират БФС и България.

Още тогава коментирахме какви мерки трябва да се вземат за охрана. В хода на разговора се породи идеята да бъде изнесен мачът на територията на друг град извън София.

Когато разбрахме, че са взели решение да се проведе без публика на стадион "Васил Левски", стана ясно, че протестните действия ще се проведат на улицата пред стадиона. За там беше подадено и заявлението за протест от Ивайло Грозев.

След като наблюдавахме организацията на шествията, забелязахме, че се организират няколко шествия, които не са разрешени. Анализирахме информация, че част от най-крайните фенове целят да нахлуят на стадиона, за да прекратят футболната среща и евентуално да предизвикат грубо нарушение на обществения ред, за да изразят недоволството си, предвидихме многобройни заграждения, включително на централния вход на стадиона.

Около 17 ч. вече се забелязваха около 1500 души, като между тях имаше и между 50-60 унгарски граждани, бройката започна да нараства и получих информация, че шествието на ЦСКА тръгва към стадиона.

95% от феновете не носеха никакви обозначителни знаци, от които да се направи предположение, че са фенове на който и да е отбор - всички носеха плакати с искане за оставка на БФС или българския трибагреник.

Те се присъединиха към протеста и с това мога да свържа последвалото грубо нарушение на обществения ред. Отначало агресията се изразяваше в изстрелване на ракети срещу кордона от полицейски служители. Апелирахме през цялото време да е мирен, поставихме на първа линия кордон с хора с жилетки "Антиконфликт". Когато видяхме агресията на феновете, ги сменихме с по-високо въоръжени служители на Жандармерия и СДВР - агресията се повиши. Започна замеряне с камъни, димки, клони, колегите от първите редици бяха пръскани със спрейове. Беше направен кордон за пристигане на водно оръдие и около 8-10 минути беше отправяно предупреждение. Забелязахме, че задните редици започват да хвърлят камъни, колове и др. по главите на протестиращите от първите редици. Част от тези хора бяха заснети и се оплакаха от полицейско насилие, но към този момент полицията не е навлизала в протестиращата група", казва Николов.

15:15 ч. Главният секретар на МВР се оправда, че до последния момент са били в неяснота за охраната на протеста

"Бяхме изправени пред няколко неизвестности. Витаеше в пространството, че ще се проведе футболна среща и успоредно с нея - протест срещу БФС, мирни протести.

Имаше неяснота дали тя ще се проведе в София, в Пловдив, Велико Търново, Кърджали. Накрая се взе решение да се проведе в София при закрити врата.

В рамките на няколко часа трябваше да създадем организация, да направим анализ на всички рискове, да подготвим план, да определим целите, задачите, отговорностите", обяви Живко Коцев.

15:00 ч. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов твърди, че Столична община не се съгласувала с МВР преди протеста

"Категорично се разграничаваме от насилието, както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на безпрецедентния погром в София. Тук сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР и ГД Жандармерия, не допуснахме да има човешки жертви и много по-тежки последици за София, каза Стоянов.

Няколко дни преди протеста на 16-ти наблюдавахме как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест в деня на футболната среща срещу ръководството на БФС.

Започнахме комуникация с кмета на Столична община, в деня преди протеста изпратихме поредно писмо до кмета, в което го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест. В деня преди протеста той беше съгласуван", твърди още той.

От своя страна Васил Терзиев още преди няколко дни се оплака от това, че не е имал възможност да не разреши протеста, тъй като СДВР не са подавали информация за висок риск от насилие.

Сега Калин Стоянов обявява, че още преди 16-ти ноември в полицията имали подозрения за това, че може да се случи инцидент. "За първи път агитки щяха да се съберат на едно място, но не едни срещу други, а за да изразят "любовта" си към БФС, преценихме, че това мероприятие е рисково и затова изкарахме 1500 служители. Ако не бяхме взели това решени, последствията можеше да са много по-големи", твърди той.

Над 30 души бяха арестувани и обвинени за провокациите, чупенето и опожаряването на два полицейски автомобила.

Много други обаче пострадаха след побоищата по улиците и бяха задържани без основание в нощта на протеста.

Свидетелства на бити и заплашвани хора - включително 19-годишно момиче - се появяват всеки ден в медиите, а премиерът Николай Денков заплаши с оставка, ако вътрешното министерство не поеме отговорност за насилието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024