Полицейското насилие от протестите през 2020 г. ще остане ненаказано след бездействие на съда и прокуратурата

Едно от делата за полицейското насилие, упражнено зад колоните на Министерския съвет на протестите през 2020 г., вероятно ще бъде прекратено по давност. Това съобщава "Сега" , като цитира определение на Софийския районен съд, свързано с разследване на побоя над студента Евгени Марчев.

По време на антиправителствените протести срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. бяха разкрити брутални сцени на полицейски произвол срещу протестиращи, от които последваха няколко съдебни дела.

Прокуратурата и съда обаче протакват разследванията, като в случая по делото на Евгени Марчев вече е изтекла тригодишната давност за преследване на лека телесна повреда, нанесена от полицай. На това основание делото най-вероятно ще бъде окончателно прекратено без да има наказани.

Първоначално разследването за побоя срещу Марчев беше прекратено поради невъзможността на прокуратурата да установи кои точно служители на реда са упражнили насилие. След като Марчев обжалва това решение, разследването продължи - но не последваха някакви по-активни действия от страна на съдебните органи.

В момента студентът обжалва второ прекратяване на делото, като съдът се произнася в негова полза. В решението си обаче той напомня, че тази година е изтекла давност за разследване на обвинението, което е за лека телесна повреда, нанесена от служител на реда.

Съдът отчита, че прокурорът е пренебрегнал указанията на съда и продължава да бездейства, за да разкрие самоличността на полицаите, участвали в насилието зад колоните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024