Началник от МВР-Стара Загора, уволнен след смъртта на Пламен Пенев, става зам.-кмет на Мъглиж

Доскорошният шеф на "Охранителна полиция" в Стара Загора Илиян Илиев, който беше отстранен след фаталния арест на Пламен Пенев, се е сдобил с нов ръководен пост - този път не в МВР, а в община Мъглиж.

Илиев е назначен за заместник-кмет на общината, като ще отговаря за ресор "Обществен ред, сигурност, инвестиционна политика и устройство на територията".

Кмет на община Мъглиж е Душо Гавазов от ГЕРБ.

Възпитаникът на Академията на МВР Илиян Илиев досега е работил само в системата на полицията.

Илиев беше един от двамата ръководни кадри, които бяха принудени да подадат оставка заради убийството на Пенев. Вторият освободен беше зам.-директорът на ОДМВР-Стара Загора, който по това време е изпълнявал титулярните функции на ръководител на службата.

58-годишният бивш шампион по борба загина при арест, последвал полицейска гонка в Стара Загора. Аутопсията показа, че Пенев е загинал от задушаване.

Новината за назначението на Илиев като зам,.-кмет идва ден след посещението на вътрешния министър Калин Стоянов в Стара Загора. Пред журналисти той заяви, че има още двама служители на МВР, които са отстранени и предстои да бъдат уволнени заради смъртта на Пламен Пенев.

Сред тях обаче не е Лазар Христов - началник на ОДМВР Стара Загора, за когото има данни, че лично е присъствал на мястото на смъртта на Пенев.

Според сайта "За истината" Христов дори е давал указания на следователя и на съдебните лекари. Аргументът на Калин Стоянов да не го уволни е, че в онзи момент Христов бил в отпуск. "За истината" цитира свои източници в МВР, според които рокадите са довели до брожение в старозагорската полиция, а Илиян Илиев поискал обяснение от министъра на вътрешните работи защо го принуждават да поеме лична отговорност, докато директорът на областната полиция не е санкциониран.

"Към момента на трагичния инцидент г-н Христов не е бил официално на работа. Отишъл е тъй като се е случило, това е тежко престъпление, нормално е да отиде там. Имало е друг човек, който е изпълнявал тогава длъжността "директор", каза Калин Стоянов на пресконференцията в Стара Загора на 29 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024