Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан Снимка: © Getty Images

Във вторник събрание на крайнодесни, националистически настроени европейски политици в Брюксел беше прекъсното, след като полицията се опита да го закрие.

Служителите на реда са действали по заповед, издадена от кмета на района на белгийската столица "Сен Жос Тен Нуд" от съображения за обществена сигурност.

Този ход беше разкритикуван от министър-председателя на Белгия Александър Де Кро, който определи намесата на полицията като "неприемлива".

"Общинската автономия е крайъгълен камък на нашата демокрация, но никога не може да отмени белгийската конституция, гарантираща свободата на словото и мирните събрания от 1830 г. насам. Забраната на политическите срещи е противоконституционна, точка", заяви Де Кро.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, френският крайнодесен кандидат Ерик Земур и бившият полски министър-председател Матеуш Моравецки бяха сред гостите, които се очакваше да говорят на двудневната конференция на Националния консерватизъм (NatCon) в Брюксел.

Основателят на британската "Партия на независимостта" Найджъл Фараж е изнасял своята реч пред тълпата в залата на Claridge в квартал "Сен Жос Тен Нуд", когато полицията пристигнала на място със заповед да прекрати събитието в обем на три страници, предаде Euronews.

Кметът на брюкселския квартал Сен Жос Тен Нуд Емир Кир потвърди в социалната мрежа X, че е наредил спирането на събитието, за да "гарантира обществената безопасност".

"Крайната десница не е добре дошла", написа той Кир.

Националните консерватори са обединение на политици, общественици и учени, обикновено свързани с популистката десница, които изповядват както консервативни, така и националистически ценности. Известни са със силната си евроскептична и антиимиграционна позиция.

Сред организаторите на събитието е и Тони Гиланд - ръководител на екипа на "MCC Brussels", финансиран от Орбан мозъчен тръст, спонсорирал конференцията, отбелязва европейското издание.

Освен с полицейските служители, чиято заповед те отказаха да подпишат веднага, инициаторите имаха и други проблеми около организацията на Natcon.

През последните дни няколко места в Брюксел, включително известният хотел "Софител" в близост до институциите на ЕС, отказаха да бъдат домакин на конференцията. Това породи съмнения дали събитието изобщо ще може да се проведе по първоначалния план.

"Предполагам, че не са могли да се справят повече със свободата на словото", коментира Орбан намесата на полицията.

Думите му са в пълен контраст с титлата му "враг на медийната свобода", която унгарският премиер "получи" през 2021 г. от „Репортери без граници“.

„Репортери без граници“ пише, че унгарският лидер се цели в медиите с хищнически методи, включващи политико-икономически измами, дискредитиране и цензура. „Любимите му мишени са независимите медии“, заявиха тогава от организацията в материала си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024