Полицията в Пловдив разследва не агресията на "Възраждане", а дали филмът "Близо" е порнографски

Полицията в Пловдив е започнала проверка по случая, при който привърженици на партия "Възраждане" се опитаха да спрат прожекция на филма "Близо". Тя обаче не разследва агресията на симпатизантите на партията, а изяснява дали филмът на белгийския режисьор Лукас Донт е порнографски. Това съобщава регионалният сайт "Под тепето".

През юни агитка, водена от депутата Емил Янков, се опита да спре излъчването на наградения в Кан филм в Lucky Дом на киното в Пловдив - само дни след подобна атака в кино "Одеон" в София. По разказ на очевидци групата се е държала агресивно и е обиждала случайно преминаващи граждани.

"Под тепето" посочва, че проверката на криминална полиция не се отнася за нахлуване в частна собственост, вербална агресия или опит за отнемане на права, а е за разпространение на порнографски материали. Така на практика властите разследват не хулиганската проява, а това дали европейският филм, който наскоро получи и Европейската филмова награда на публиката - LUX, не е порнография.

Полицията проверява още как киното се е сдобило с лентата, по какъв повод е излъчван филмът и дали са спазени всички нормативни изисквания.

Според адвоката Стефан Лавешки казсът е "пълен юридически абсурд", тъй като "правоохранителните органи влизат в лицето на морални цензори и третират награден в Кан филм като порнографско съдържание".

Тезата, че "Близо" представя педофилско съдържание беше застъпена от някои привърженици на "Възраждане" в социалните мрежи, много от които всъщност изобщо не са гледали лентата на режисьора Лукас Донт. Филмът проследява историята на двама най-добри приятели - 13-годишните момчета и тяхното израстване, а в него дори няма пряко изобразяване на сцени, демонстриращи педофилия или хомосексуализъм.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024