Снимка: © getty images
  • Жертвите на новия коронавирус в Италия вече са шест, а заразените - 230
  • Депутат от парламента в Иран сподели информация, че правителството крие информация, като болните и починалите в страната са много повече. Турция затвори границата с Иран.
  • 195 души в Ухан се разболяха повторно от болестта
  • Китайски туристи бяха изгонени от цирк в Москва и поставени под карантина в хотела си
  • Три нови държави обявиха случаи на коронавирус - Бахрейн, Афганистан и Кувейт
  • Китай отмени Националния си народен конгрес за пръв път от края на Културната революция през 1976 г. насам
  • Северна Корея постави под карантина чуждестранните дипломати в Пхенян

Новият коронавирус Covid-19 вече се разпространява с високи темпове и извън Китай, като в Италия бяха открити 230 случая, а в Южна Корея заразените вече са 833. Вижте най-важното по темата от деня досега: 

Кризата в Италия

В Италия болестта взе шеста жертва. След като броят на заразените там се повиши значително през уикенда и Италия затвори миланската катедрала и обяви карантина в почти цяла Северна Италия , днес бяха съобщени още три смъртни случая - на двама мъже на 83 и 88 години, както и на 80-годишна жена, починала в Милано.

Седем региона на страната с население от 27 милиона души са засегнати от предпазните мерки, които бяха въведени заради кризата с разпространението на болестта. 

230 души са болни, а шестима са загинали, съобщи ръководителят на службата за Гражданска защита и извънредни ситуации Анджело Борели. Последната смърт е регистрирана в Ломбардия, като става дума за 88-годишен мъж от Казеле Ланди, хоспитализиран от няколко дни. Всички жертви на коронавируса в Италия са възрастни граждани, чието общо клинично състояние е било уязвимо още преди заразата. 

Анджело Борели посочва, че 172 от установените случаи на заболяването се намират в региона Ломбардия (с главен град Милано). Тук са и пет от шестте смъртни случая. Още 27 са болните от регион Венето, 18 - в Емилия Романя (само за един ден са диагностицирани нови деветима пациенти), 4 - в Пиемон и 3 в Лацио. 

От всички пациенти - 99 са приети в болница със симптоми. Двадесет и трима са настанени в интензивно отделение заради усложнения. Над деветдесет души с коронавируса са пуснати под карантина у дома. Един от болните в Италия вече е излекуван. 

Италия е третата страна в света по брой на заразените след Китай и Южна Корея.

Експертите призовават за по-строго наблюдение над пациенти, които проявяват симптоми на грип. Все още не може да се каже колко дълго ще продължат мерките за сигурност в северните региони на страната. 

В Ломбардия и Венето са изпратени още 500 служители на полицията, които ще отговарят за контрола на входно-изходните пътища в района на Лоди и Во Еуганео (основните населени места, от които тръгва инфекцията). Гражданите, които са преминали или престояли в тези селища, са длъжни да се представят пред местните здравни власти. 

Областният управител на южния регион Базликата (с главен град Потенца) Вито Барди наложи задължителна карантина на всички, които пристигат от северните региони, засегнати от коронавируса. По негово нареждане, всеки, който иска да влезе в Базиликата, ще трябва да прекара под карантина за 14 дни, за да се провери дали има симптоми на болестта. Решението на Барди доведе до критики от страна на губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана. 

"Мисля, че е вредно да генерализираме. Разбирам мерките спрямо тези, които се връщат от "червената" зона, но за всички от Ломбардия - няма смисъл. Това би означавало да блокираме държавата. В такава ситуация всеки от нас ще трябва да си остане вкъщи и държавата да спре за 15 дни", коментира той, цитиран от "Република". 

Европейският комисар по здравеопазването Стеля Кириакидес обяви, че в Италия ще бъде изпратена съвместна мисия на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация. Мисията е договорена в сътрудничество с италианските власти. 

230 милиона евро ще бъдат отделени от ЕК за подпомагане на усилията в Италия за ограничаване на болестта. Европейските власти повишиха оценката за риск от Covid-19 в страните от ЕС и Великобритания от "нисък" до "средно-висок". 

В глобален план към момента заразените са 79 441, жертвите - 2620, а излекуваните - 25 148.

Болните в Иран са много повече от обявените?

Към момента в Иран има 47 официални случая на коронавирус, а починалите са 12. В понеделник сутринта обаче тази информация бе поставена под въпрос. 

Депутат от местния парламент сподели пред полуофициалната новинарската агенция ILNA, че всъщност местното правителство крие истината за разпространението на заразата в страната. Ахмед Амириабади Гарахани заяви, че всъщност в града Кум има над 250 души под карантина, а починалите са 50.

Според него първите смъртни случаи датират от 13 февруари, макар по официална информация да нямаше заразени в Иран до 19 февруари. 

Турция затвори границата си с Иран.

Заместник-министърът на здравеопазването отрече тези твърдения в официално изявление по държавната телевизия. Говорителят на правителството Али Рабиеи допълни следното:

„Обещаваме да има прозрачност и да сме честни в обявяването на броя заразени.“ 

Три нови страни обявиха случаи на Covid-19

Новите държави, в които бяха открити случаи на коронавирус са Афганистан, Кувейт и Бахрейн. В Кувейт заразените са трима, докато в другите две държави – по един. Болните са пристигнали от Иран.

Заразеният в Кувейт е пристигнал от иранския град Машхад, където към момента няма обявени случаи на коронавирус - още един факт, който поставя под въпрос истинноста на официалната статистика, която предоставят от правителството в страната.

Какво ново за коронавируса в останалите държави? 

Всички полети към и от Северна Корея са спрени, а чуждестранните дипломати в Пхенян са поставени под карантина, съобщава източник на CNN в страната. 

В Южна Корея днес са открити над 230 нови случая, като общият брой на заразените там вече е 833. Починалите са 7, като последният смъртен случай е от вчера. 

195 души в Ухан се разболяха повторно от болестта. В Китай отложиха едно от най-важните си политически събития от годината – Националния народен конгрес, който трябваше да се проведе на пети март. Събранието няма да се проведе за пръв от края на Културната революция в страната през 1976 г.. То протече дори през 2003 г., когато в страната имаше друга епидемия – SARS. На конгреса в Пекин трябваше да участват близо 3000 законодатели.

Китайски туристи бяха изгонени от цирк в Москва и поставени под карантина в хотела си​​​​​​​.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание