Ще станат ли законни абортите в Полша? Въпросът може да разклати властта на Туск Снимка: © Getty Images

Дълго отлаганият дебат за правото на аборт в Полша най-после влезе за обсъждане в парламента.

Крайното решение е важно не само защото много жени се бореха с години за легализиране на абортите в страната. Казусът е особено чувствителен, тъй като предизвиква и първи сигнали за разцепление в управляващата коалиция, водена от Доналд Туск.

Именно Туск беше този, който след идването си на власт през декември, обеща да върне законното право на жените да прекратяват бременността си. Мотивът му е, че решението за родителството не може да се взема "от свещеник, прокурор или партиен лидер".

Очакванията бяха, че дебатите в полския парламент ще започнат още след формирането на правителството през декември 2023. Част от партньорите в управлението, включително председателят на долната камара Шимон Холовня ("Полша 2050"), обаче отложиха дискусиите за след местните избори, които се проведоха на 7 април.

Вотът в неделя донесе победа на коалицията на Туск в големите градове. Опозиционната партия "Право и справедливост" обаче събра повече гласове на изборите за 16-те регионални събрания на страната, запазвайки позициите си в консервативните селски райони в Източна Полша.

Сега дебатите за легализирането на абортите поставят пред ново изпитание коалицията около Туск заради по-консервативните възгледи на партии като "Полша 2050", водена от Холовня, и на по-малкия им партньор "Левица".

За мнозинство при гласуването са необходими 231 гласа. Коалицията на Туск има 248 от 460 места в долната камара на парламента. "Гражданската коалиция" има 157 депутати, "Полша 2050" заедно с Полската народна партия - 65, а Левицата - 26.

Партията на Холовня настоява дори да се стигне до узаконяване на абортите, след това да има и референдум - идея, която според Туск само ще донесе допълнителни разходи и "прекалено много емоции".

Ден преди да започнат дебатите Холовня - ревностен католик, който се е готвел да стане свещеник като млад, даде да се разбере, че в коалицията няма съгласие по темата.

В същото време решението му да отложи дебатите след местните избори с мотива, че "борбата с доброто изисква мир и търпение, за да не дойде по-голямо зло", провокира остра реакция от страна на "Левицата".

Недоволни от липсата на консенсус в управляващата коалиция са и част от гласоподавателите. Според тях споровете между коалиционните партньори са показали, че “абортите са много противоречива тема за обществото.”

Как се стигна дотук?

През 2020 Конституционният съд на страната, контролиран от националистическата партия "Право и справедливост", реши, че абортът е допустим само при зачеване от изнасилване, кръвосмешение или при опасност за живота на бременната жена.

Ако има медицински доказателства за сериозно увреждане на плода обаче, полското законодателство не позволява прекратяване на бременността.

Зад това строго законодателство стои и Католическата църква, която има сериозно влияние в Полша.

Решението на Констутиционния съд предизвика масови протести. Доста от участниците в тях подкрепиха Туск на изборите с надеждата, че техният глас ще бъде чут.

Какво предлагат партиите?

Сега в дневния ред на долната камара на полския парламент на първо четене вкарани общо 4 законопроекта.

  • Формацията "Гражданска коалиция", водена от Туск, предлага абортите да са разрешени до 12-тата седмица от бременността.
  • От Левицата са внесли два законопроекта, с които предлагат, ако не се стигне до узаконяване, поне да се въведе изключение и да няма наказания.
  • Консервативната християнска партия "Третият път", която е в коалиция с "Полша 2050" иска абортите да са позволени само при извършено престъпление или ако животът на бременната жена или на плод са застрашени, както беше преди промените от 2020 г.

Проучванията на общественото мнение показват подкрепа за по-либерални закони, но в същото време консервативните политици могат да окажат решаващо значение, като спрат решенията на парламента.

Единият е президенът Анджей Дуда, който може да реши да наложи вето, така както миналата седмица блокира закон, разрешаващ продажбата на противозачатъчни без рецепта на жени и момичета над 15 години.

Другият е споменатият вече Шимон Холовня, който забрани на правозащитните активист, да присъстват в залата.

Ако след шестчасовите дебати не се стигне до промяна, жените в Полша ще трябва да продължат да пътуват в чужбина, ако трябва да им бъде извършена подобна процедура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024