Полша гласува. Консервативният Качински се изправя срещу европейския лидер Туск Снимка: © Getty

Полша днес гласува. Парламентарните избори в страната са ключови - популисткото консервативно правителство на "Право и справедливост" (PiS) се опитва да запази властта за трети пореден мандат.

Срещу партията Ярослав Качински, която се опитва да спечели трети мандат, застава "Гражданска коалиция", водена от бившия министър-председател и председател на Европейския съвет Доналд Туск.

  • Поддръжниците на правителството гледат на опозицията като на предатели, готови да предадат Полша и да я превърнат в нерелигиозна, приятелски настроена към гейовете антиутопия, подчинена на Брюксел и пълна с мюсюлмански имигранти.
  • Поддръжниците на опозицията предупреждават, че ако "Право и справедливост" спечели трети мандат на власт, тя ще успее да задуши това, което е останало от полската демокрация, като продължи с овладяването съдебната власт, атакува независимите медии и изолира Полша от нейните партньори в Европейския съюз.

Избирателните секции отвориха в 7 ч. сутринта местно време в неделя и гласуването ще продължи до 21 ч. централноевропейско време. Тогава ще бъдат публикувани и първите екзитполове от изборния ден с първите прогнозни резултати.

Социологическите проучвания в навечерието на вота показват минимален превес на "Право и справедливост", но резултатите са толкова близки, че прогнозите са победителят да не може да състави самостоятелно правителство.

Тоест бъдещото управление на Полша вероятно ще трябва да е коалиционно и зависи от резултатите на останалите, по-малки партии.

  • Лявата партия "Левица" и дясноцентристката "Трети път" вече заявиха, че биха влезли в следизборна коалиция с Гражданската коалиция на Туск. "Третият път" обаче, който обединява партията „Полша 2050“, основана от телевизионния водещ Шимон Холовня, и аграрната Полска народна партия, първо трябва да мине 8% бариера за влизане в парламента, която важи за коалициите. Бариерата за партиите е 5%. Ако не успее, останалите партии в парламента ще получат тласък и това вероятно ще постави PiS много близо до самостоятелно мнозинство.
  • Kрайнодясната формация "Конфедерация" към момента изключва участия в официални коалиция, но въпреки това може да се превърне в ключов играч, ако застане от страната на Качински.

PiS на Качински управлява Полша от осем години. За този период партията и лидерът ѝ са обвинявани, че ерозират демократичните норми в страната - като овладяват медиите - най-вече обществените, и прокарват съдебни промени, които поставят под въпрос върховенството на закона в страната. Заради това Варшава влезе в сблъсък с Европейската комисия и това доведе до замразяване на десетки милиони евро европейско финансиране. В тази предизборна кампания има нов прецедент - част от проправителствените медии са отказвали да приемат платена реклама на опозицията, пише Politico.

Сред най-спорните действия на консервативния кабинет на Качински са драстичното ограничаване на правото на аборт, както и системното демонизиране на ЛГБТ хората, мигрантите и бежанците.

Преди вота от "Право и справедливост" заявиха, че са единствената партия, която може да защити Полша от "нашествието" на бежанци. Нещо повече - правителството обяви референдум, който ще се проведе успоредно с изборите.

Въпросите в допитването са четири и два от тях засягат миграцията. Единият е форумилиран така: „Подкрепяте ли приемането на хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка, съгласно механизма за принудително преместване, наложен от европейската бюрокрация?“

Според анализатори референдумът не търси толкова отговори, колкото цели да повиши избирателната активност и да консолидира и мобилизира по-консервативните избиратели на страната на властта за вота.

Кампанията на Качински и партията му фокусира кампанията и върху фигурата на Доналд Туск. Атакуват го с обвинения, че е "чужда марионетка", която "иска да унищожи Полша по заповед на Германия или Русия". В предизборна реч в последната седмица преди изборите Яросвал Качински начере основния си конкурент "олицетворение на злото".

На свой ред Туск определи изборите като "последен шанс" да бъде спряна "Право и справедливост" да нанесе непоправими щети на полската демокрация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024