Снимка: © Getty Images

"Това е война!", "Ако нямате доверие в избора ми, как може да ми поверите дете?", "Разкарайте закона си от моето тяло", "Ако исках политика във вагината си, щях да ***** сенатор" - тези силни думи могат да се прочетат върху плакатите на хиляди жени, които излязоха на протести в 60 града на Полша. 

Причината за огромното гражданско недоволство е решението на Конституционния съд, че премахването на плода при бременни жени, когато има предварителни данни за висок риск от тежки и необратими малформации или нелечима животозастрашаваща болест, е нарушение на конституционното право на живот. 

Това беше едно от малкото изключения от крайно строгото законодателство в Полша относно абортите и е сред основните причини за медицинското прекъсване на бременността при жените в страната. 

Протести избухнаха не само във Варшава, но и в Краков, Вроцлав, Шчечин и Катовице. Жените имат намерение да продължат с демонстрациите и през уикенда. 

Конституционният съд на Полша е една от "крепостите" на популистката консервативна партия "Право и справедливост", която управлява страната от 2015 г. насам и налага все по-твърд контрол върху личните свободи. Къщата на Ярослав Качински - лидер на управляващата партия - беше една от точките на напрежение; сградата беше обградена от полиция по време на протестите в петък вечер. 

Подмяната на висшите магистрати с политически назначения е причината ЕС да заплаши Полша с изключване от съюза заради нарушение на принципа за съдебната независимост. Опитите на Брюксел да сложи край на политизирането на съдбената система обаче остават безрезултатни. 

FT: ЕС прилага двоен стандарт - отношението към България е по-меко спрямо Унгария и Полша

Жалбата, по която Конституционният съд се произнесе, е внесена от депутати от "Право и справедливост" още преди една година, но излезе в дневния му ред едва сега. Активистите виждат политическа мотивация зад този ход - "Право и справедливост" управлява с крайнодясната партия "Обединена Полша", която настоява правителството да заема още по-агресивни анти-либерални позиции. 

Полякините, които искат да абортират, са принудени да пътуват до съседни държави, за да преминат през процедурата и да получат медицинска помощ. Според данни, цитирани от BBC, по-малко от 2000 законни прекъсвания на бременността се извършват от полските лекари на година. Но според изчисления на правозащитни организации - близо 200 000 аборта се правят зад граница или тайно, в нарушение на закона. 

Активистите обръщат внимание, че правото на избор и безопасен аборт е превърнато в "привилегия" за жени с финансови възможности.

Онези, които могат да си позволят само евтини и нелегални процедури, излагат живота и здравето си на опасност. 

Противниците на свободния избор твърдят, че премахването на плода заради увреждания или животозастрашаващи болести "узаконява евгенистични практики, които отричат правото на уважение и защита на човешкото достойнство на нероденото дете".  

"Твоята болка е по-голяма от моята": Има ли свобода на словото в Полша

Изследвания на общественото мнение показват, че католическа Полша е разделена по въпроса за либерализирането на режима за абортите, но много малък дял от населението е съгласно на още по-крайни ограничения на правото на жените да избират дали да запазят плода. 

През 2016 г. Полша отново беше залята от протестна вълна, когато "Право и справедливост" опита да въведе поредни рестрикции. 

"Позор е това, което полската държава причинява на 1/2 от населението, жените. Никога няма да го забравим", казва една от организаторките на протеста. 

Бившият премиер на Полша Доналд Туск, който в момента председателства ЕНП, подкрепи протестиращите с послание в Twitter: "Вкарването на темата за абортите и решението на псевдо-съда в разгара на растящата пандемия е повече от цинично". 

Комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович определи случващото се като "тъжен ден за правата на жените". 


Прочети