Снимка: © Getty Images

"Това е война!", "Ако нямате доверие в избора ми, как може да ми поверите дете?", "Разкарайте закона си от моето тяло", "Ако исках политика във вагината си, щях да ***** сенатор" - тези силни думи могат да се прочетат върху плакатите на хиляди жени, които излязоха на протести в 60 града на Полша.

Причината за огромното гражданско недоволство е решението на Конституционния съд, че премахването на плода при бременни жени, когато има предварителни данни за висок риск от тежки и необратими малформации или нелечима животозастрашаваща болест, е нарушение на конституционното право на живот.

Това беше едно от малкото изключения от крайно строгото законодателство в Полша относно абортите и е сред основните причини за медицинското прекъсване на бременността при жените в страната.

Протести избухнаха не само във Варшава, но и в Краков, Вроцлав, Шчечин и Катовице. Жените имат намерение да продължат с демонстрациите и през уикенда.

Конституционният съд на Полша е една от "крепостите" на популистката консервативна партия "Право и справедливост", която управлява страната от 2015 г. насам и налага все по-твърд контрол върху личните свободи. Къщата на Ярослав Качински - лидер на управляващата партия - беше една от точките на напрежение; сградата беше обградена от полиция по време на протестите в петък вечер.

Подмяната на висшите магистрати с политически назначения е причината ЕС да заплаши Полша с изключване от съюза заради нарушение на принципа за съдебната независимост. Опитите на Брюксел да сложи край на политизирането на съдбената система обаче остават безрезултатни.

FT: ЕС прилага двоен стандарт - отношението към България е по-меко спрямо Унгария и Полша

Жалбата, по която Конституционният съд се произнесе, е внесена от депутати от "Право и справедливост" още преди една година, но излезе в дневния му ред едва сега. Активистите виждат политическа мотивация зад този ход - "Право и справедливост" управлява с крайнодясната партия "Обединена Полша", която настоява правителството да заема още по-агресивни анти-либерални позиции.

Полякините, които искат да абортират, са принудени да пътуват до съседни държави, за да преминат през процедурата и да получат медицинска помощ. Според данни, цитирани от BBC, по-малко от 2000 законни прекъсвания на бременността се извършват от полските лекари на година. Но според изчисления на правозащитни организации - близо 200 000 аборта се правят зад граница или тайно, в нарушение на закона.

Активистите обръщат внимание, че правото на избор и безопасен аборт е превърнато в "привилегия" за жени с финансови възможности.

Онези, които могат да си позволят само евтини и нелегални процедури, излагат живота и здравето си на опасност.

Противниците на свободния избор твърдят, че премахването на плода заради увреждания или животозастрашаващи болести "узаконява евгенистични практики, които отричат правото на уважение и защита на човешкото достойнство на нероденото дете".

"Твоята болка е по-голяма от моята": Има ли свобода на словото в Полша

Изследвания на общественото мнение показват, че католическа Полша е разделена по въпроса за либерализирането на режима за абортите, но много малък дял от населението е съгласно на още по-крайни ограничения на правото на жените да избират дали да запазят плода.

През 2016 г. Полша отново беше залята от протестна вълна, когато "Право и справедливост" опита да въведе поредни рестрикции.

"Позор е това, което полската държава причинява на 1/2 от населението, жените. Никога няма да го забравим", казва една от организаторките на протеста.

Бившият премиер на Полша Доналд Туск, който в момента председателства ЕНП, подкрепи протестиращите с послание в Twitter: "Вкарването на темата за абортите и решението на псевдо-съда в разгара на растящата пандемия е повече от цинично".

Комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович определи случващото се като "тъжен ден за правата на жените".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката