Снимка: © Getty Images

Обществените медии в Полша често са обвинявани в това, че се превръщат в преки говорители на управляващото правителство. А последното доказателство е свалянето на песен от общественото „Радио 3“, тъй като непряко отправя критики към Полша все пак ще отложи президентските избори - председател на управляващата партия "Закон и справедливост" (PiS).

Песента „Twój ból jest lepszy niż mój“, което в превод означава „Твоята болка е по-голяма от моята“, задейства ефекта на доминото в „Радио 3“, известно като „Trojka“, и в журналистическата и музикалната гилдия. Водещият на музикалната класация напусна, заедно с други двама диджеи, директорът на медията заяви, че „чартът“ е бил нагласен, журналисти излязоха на протест, а правителството, изненадващо или не, осъди свалянето на песента.

„Твоята болка е по-голяма от моята“ на изпълнителя Казик Стажевски излезе на 8 май и стана хит в Полша. В нея основната тема е скръбта и траурът.

Гробищните паркове в страната бяха затворени заради Covid-19 пандемията, но това не попречи на Ярослав Качински да посети гроба на майка си в столицата Варшава. Той отиде и до гробовете на жертвите от самолетната катастрофа край руския град Смоленск (2010 г.), в която загина неговият брат близнак – бившият президент Лех Качински.

В песента си Стажевски противопоставя законите, които важат за обикновените полски граждани, срещу тези, които са в сила за лидера на управляващата партия. Никъде той не споменава името на Качински, но е ясно коя е неговата мишена.

„Гробищата затвориха в резултат на събитията от миналите седмици. Поглеждам веригите, избърсвам сълзите си точно като теб, като теб“, се пее в песента, която оглави класацията на радио „Trojka“.

„Вратата се отваря, не мога да повярвам на очите си. Може би, в крайна сметка, нещата са различни. Преминавам покрай теб, трагичните ти викове спират, защото твоята болка е по-голяма от моята“, пее Казик Стажевски.

Малко след като бе излъчена музикалната класация, интернет линковете и новините около песента на уебсайта на „Радио 3“ са били премахнати, съобщава BBC.

„Чартът“ се оформя от гласовете на слушателите, но директорът на „Trojka“ Войчех Ковалчевски заяви, че вотът е бил нагласен: „Вече със сигурност знаем, че тази песен не е спечелила. Ръчно е била преместена до №1. С други думи – със сигурност е било нагласено“, съобщи той.

Журналистът Бартош Гил обаче каза, че е нямало никакво нагласяне. Той обвини Ковалчевски, че е помолил музикалния директор на радиото „да направи нещо с Казик“.

Цензурата наложи водещият Марек Ниеджвиецки, който повече от три десетилетия представя музикалната класация, да напусне радиото, заедно с двама други известни диджеи, съобщава кореспондентът на BBC в Полша.

А пред сградата на „Радио 3“ журналисти са излезли на мълчалив протест. Много полски музиканти съобщават, че вече не желаят радиото да пуска песните им.

Програмите на „Радио 3“ започват по времето на комунизма и оттогава насам в тях се излъчват много различни видове музика, предназначени за широката аудитория.

Известният певец Давид Подсиадло каза, че „Trojka“ е подкрепяла работата му още от самото начало, но ако политиката е по-важна от музиката и ако „някои от най-лошите практики от комунистическия период се завърнат“, тогава, по думите му, неговите песни нямат място там.

Интересна е реакцията на политиците и от управляващата партия, и от опозицията. Те описват премахването на песента като „необоснована цензура“.

Вицепремиерът Ядвига Емилевич сподели: „Свободата на артистите никога не трябва да бъде окована във вериги по никакъв начин, дори когато артистът има различно мнение“. Министърът на културата Пьотр Глински каза, че певците понякога казват „шокиращи и глупави неща“, но премахването на песента е дори още по-шокиращо.

Но премиерът Матеуш Моравецки изрази позиция, че в момента има по-важни неща, за които да се говори – като коронавируса и 100-годишнината от рождението на Йоан Павел II: Папата, който промени света

„Позволете ми да се изясня. Да, посещението на гробовете и паметниците на жертвите от катастрофата край Смоленск беше, е и ще остане наш дълг. Дори по време на пандемия“, написа той във „Фейсбук“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед