"Твоята болка е по-голяма от моята": Има ли свобода на словото в Полша Снимка: © Getty Images

Обществените медии в Полша често са обвинявани в това, че се превръщат в преки говорители на управляващото правителство. А последното доказателство е свалянето на песен от общественото „Радио 3“, тъй като непряко отправя критики към Полша все пак ще отложи президентските избори - председател на управляващата партия "Закон и справедливост" (PiS).

Песента „Twój ból jest lepszy niż mój“, което в превод означава „Твоята болка е по-голяма от моята“, задейства ефекта на доминото в „Радио 3“, известно като „Trojka“, и в журналистическата и музикалната гилдия. Водещият на музикалната класация напусна, заедно с други двама диджеи, директорът на медията заяви, че „чартът“ е бил нагласен, журналисти излязоха на протест, а правителството, изненадващо или не, осъди свалянето на песента.

„Твоята болка е по-голяма от моята“ на изпълнителя Казик Стажевски излезе на 8 май и стана хит в Полша. В нея основната тема е скръбта и траурът.

Гробищните паркове в страната бяха затворени заради Covid-19 пандемията, но това не попречи на Ярослав Качински да посети гроба на майка си в столицата Варшава. Той отиде и до гробовете на жертвите от самолетната катастрофа край руския град Смоленск (2010 г.), в която загина неговият брат близнак – бившият президент Лех Качински.

В песента си Стажевски противопоставя законите, които важат за обикновените полски граждани, срещу тези, които са в сила за лидера на управляващата партия. Никъде той не споменава името на Качински, но е ясно коя е неговата мишена.

„Гробищата затвориха в резултат на събитията от миналите седмици. Поглеждам веригите, избърсвам сълзите си точно като теб, като теб“, се пее в песента, която оглави класацията на радио „Trojka“.

„Вратата се отваря, не мога да повярвам на очите си. Може би, в крайна сметка, нещата са различни. Преминавам покрай теб, трагичните ти викове спират, защото твоята болка е по-голяма от моята“, пее Казик Стажевски.

Малко след като бе излъчена музикалната класация, интернет линковете и новините около песента на уебсайта на „Радио 3“ са били премахнати, съобщава BBC.

„Чартът“ се оформя от гласовете на слушателите, но директорът на „Trojka“ Войчех Ковалчевски заяви, че вотът е бил нагласен: „Вече със сигурност знаем, че тази песен не е спечелила. Ръчно е била преместена до №1. С други думи – със сигурност е било нагласено“, съобщи той.

Журналистът Бартош Гил обаче каза, че е нямало никакво нагласяне. Той обвини Ковалчевски, че е помолил музикалния директор на радиото „да направи нещо с Казик“.

Цензурата наложи водещият Марек Ниеджвиецки, който повече от три десетилетия представя музикалната класация, да напусне радиото, заедно с двама други известни диджеи, съобщава кореспондентът на BBC в Полша.

А пред сградата на „Радио 3“ журналисти са излезли на мълчалив протест. Много полски музиканти съобщават, че вече не желаят радиото да пуска песните им.

Програмите на „Радио 3“ започват по времето на комунизма и оттогава насам в тях се излъчват много различни видове музика, предназначени за широката аудитория.

Известният певец Давид Подсиадло каза, че „Trojka“ е подкрепяла работата му още от самото начало, но ако политиката е по-важна от музиката и ако „някои от най-лошите практики от комунистическия период се завърнат“, тогава, по думите му, неговите песни нямат място там.

Интересна е реакцията на политиците и от управляващата партия, и от опозицията. Те описват премахването на песента като „необоснована цензура“.

Вицепремиерът Ядвига Емилевич сподели: „Свободата на артистите никога не трябва да бъде окована във вериги по никакъв начин, дори когато артистът има различно мнение“. Министърът на културата Пьотр Глински каза, че певците понякога казват „шокиращи и глупави неща“, но премахването на песента е дори още по-шокиращо.

Но премиерът Матеуш Моравецки изрази позиция, че в момента има по-важни неща, за които да се говори – като коронавируса и 100-годишнината от рождението на Йоан Павел II: Папата, който промени света

„Позволете ми да се изясня. Да, посещението на гробовете и паметниците на жертвите от катастрофата край Смоленск беше, е и ще остане наш дълг. Дори по време на пандемия“, написа той във „Фейсбук“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024