"Твоята болка е по-голяма от моята": Има ли свобода на словото в Полша Снимка: © Getty Images

Обществените медии в Полша често са обвинявани в това, че се превръщат в преки говорители на управляващото правителство. А последното доказателство е свалянето на песен от общественото „Радио 3“, тъй като непряко отправя критики към Полша все пак ще отложи президентските избори - председател на управляващата партия "Закон и справедливост" (PiS).

Песента „Twój ból jest lepszy niż mój“, което в превод означава „Твоята болка е по-голяма от моята“, задейства ефекта на доминото в „Радио 3“, известно като „Trojka“, и в журналистическата и музикалната гилдия. Водещият на музикалната класация напусна, заедно с други двама диджеи, директорът на медията заяви, че „чартът“ е бил нагласен, журналисти излязоха на протест, а правителството, изненадващо или не, осъди свалянето на песента.

„Твоята болка е по-голяма от моята“ на изпълнителя Казик Стажевски излезе на 8 май и стана хит в Полша. В нея основната тема е скръбта и траурът.

Гробищните паркове в страната бяха затворени заради Covid-19 пандемията, но това не попречи на Ярослав Качински да посети гроба на майка си в столицата Варшава. Той отиде и до гробовете на жертвите от самолетната катастрофа край руския град Смоленск (2010 г.), в която загина неговият брат близнак – бившият президент Лех Качински.

В песента си Стажевски противопоставя законите, които важат за обикновените полски граждани, срещу тези, които са в сила за лидера на управляващата партия. Никъде той не споменава името на Качински, но е ясно коя е неговата мишена.

„Гробищата затвориха в резултат на събитията от миналите седмици. Поглеждам веригите, избърсвам сълзите си точно като теб, като теб“, се пее в песента, която оглави класацията на радио „Trojka“.

„Вратата се отваря, не мога да повярвам на очите си. Може би, в крайна сметка, нещата са различни. Преминавам покрай теб, трагичните ти викове спират, защото твоята болка е по-голяма от моята“, пее Казик Стажевски.

Малко след като бе излъчена музикалната класация, интернет линковете и новините около песента на уебсайта на „Радио 3“ са били премахнати, съобщава BBC.

„Чартът“ се оформя от гласовете на слушателите, но директорът на „Trojka“ Войчех Ковалчевски заяви, че вотът е бил нагласен: „Вече със сигурност знаем, че тази песен не е спечелила. Ръчно е била преместена до №1. С други думи – със сигурност е било нагласено“, съобщи той.

Журналистът Бартош Гил обаче каза, че е нямало никакво нагласяне. Той обвини Ковалчевски, че е помолил музикалния директор на радиото „да направи нещо с Казик“.

Цензурата наложи водещият Марек Ниеджвиецки, който повече от три десетилетия представя музикалната класация, да напусне радиото, заедно с двама други известни диджеи, съобщава кореспондентът на BBC в Полша.

А пред сградата на „Радио 3“ журналисти са излезли на мълчалив протест. Много полски музиканти съобщават, че вече не желаят радиото да пуска песните им.

Програмите на „Радио 3“ започват по времето на комунизма и оттогава насам в тях се излъчват много различни видове музика, предназначени за широката аудитория.

Известният певец Давид Подсиадло каза, че „Trojka“ е подкрепяла работата му още от самото начало, но ако политиката е по-важна от музиката и ако „някои от най-лошите практики от комунистическия период се завърнат“, тогава, по думите му, неговите песни нямат място там.

Интересна е реакцията на политиците и от управляващата партия, и от опозицията. Те описват премахването на песента като „необоснована цензура“.

Вицепремиерът Ядвига Емилевич сподели: „Свободата на артистите никога не трябва да бъде окована във вериги по никакъв начин, дори когато артистът има различно мнение“. Министърът на културата Пьотр Глински каза, че певците понякога казват „шокиращи и глупави неща“, но премахването на песента е дори още по-шокиращо.

Но премиерът Матеуш Моравецки изрази позиция, че в момента има по-важни неща, за които да се говори – като коронавируса и 100-годишнината от рождението на Йоан Павел II: Папата, който промени света

„Позволете ми да се изясня. Да, посещението на гробовете и паметниците на жертвите от катастрофата край Смоленск беше, е и ще остане наш дълг. Дори по време на пандемия“, написа той във „Фейсбук“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023