Снимка: © Getty Images

Предвидените за неделя президентски избори в Полша се отлагат. Това стана ясно от изявление на Ярослав Качински, председател  управляващата партия "Закон и справедливост" (PiS) и де факто управляващ страната, който заяви, че поради "очаквано решение на Върховния съд за обявяване на изборите за невалидни (...) председателят на парламента ще обяви нови президентски избори на първата възможна дата. "

Това стана след среща на правителствената коалиция между Качински и неговия коалиционен партньор Ярослав Говин. Датата на изборите ще бъде определена по-късно.

Двамата обявиха, че се търси "решение, което ще гарантира на Полша възможността да гласува на демократични избори". Заради Covid-19, Полша промени законодателството си, така че да е възможно гласуване само по пощата - нещо необичайно за страната. 

Това решение отприщи множество протести в страната. 


БЕЗУМИЕТО НА КАЧИНСКИ - ИЗБОРИ ПО ВРЕМЕ НА COVID-19


В четвъртък полският парламент трябваше да одобри противоречива промяна в правото на глас. 

Сенатът, доминиран от опозицията, вече отхвърли тази опция във вторник. Опозицията поиска изборите да бъдат отложени за есента, тъй като поради настоящите ограничения не беше възможна публична предизборна кампания. 

"Планът на полското правителство за провеждане на президентски избори на 10 май е подигравка с демокрацията и представлява огромен риск за милиони хора.", написа в своя статия Пьотр Бурас, ръководител на Европейския съвет за външна политика във Варшава

Според него от 2015г. правителството превръща страната в нелиберална демокрация, включително с подкрепата на "независимия само на думи" президент Анджей Дуда с прякор „Перото на Качински“, даден му заради навика да подписва всички предложения, направени от управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) на Ярослав Качински.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България