Полша: Новата военна суперсила в Европа Снимка: © Getty
  • Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия. И продължава да купува оръжие.
  • Целта на Варшава до 2035 г. е армия от 300 000 военнослужещи.
  • Разходите за отбрана скачат от 2,4 на 5% от БВП при изискване от 2% в рамките на НАТО.
  • Полша е сред малкото в ЕС, които не повярваха, че конвенционалните войни са в миналото. И се оказа права.

"Полша се превърна в най-важния ни партньор в континентална Европа", заяви преди дни високопоставен служител на армията на САЩ в Европа. Поводът за думите му е решаващата роля, която Варшава изигра в подкрепа на Украйна и в укрепването на отбраната на НАТО в Прибалтика.

Но причините за констатацията са повече и са резултат от системната политика на страната в сферата на отбраната.

Как Полша е напът да се превърне в новата военна суперсила на Европа анализира "Политико", след като в разгара на най-ожесточените бомбардировки на Русия над Украйна от началото на войната ракета падна на полска територия и уби двама души. Макар да се предполага, че снарядът е от украинската противовъздушна отбрана, изстрелян срещу руска ракета, всички съюзници в НАТО и ЕС са единодушни, че отговорността за инцидента в крайна сметка е на Москва.

Мнозина - от Брюксел до Берлин - очакваха необмислена реакция от Варшава след случая и вероятността ракетата да е руска. Дълбокото недоверие към всичко руско и неприязънта към настоящия режим в Москва засилваха опасенията. Но Полша запази хладнокръвие. Това спокойствие е породено и от една проста реалност, която по-голямата част от Европа от години подминава: Полша разполага с безспорно най-добрата армия в Европа. И тя само ще става все по-силна, пише "Политико".

Варшава бе сред малкото столици в Европа, които не се предовериха на преобладаващата теза, че конвенционалната война е останала в миналото.

"Полската армия трябва да бъде толкова мощна, че да не се налага да воюва само благодарение на своята сила", заяви министър-председателят Матеуш Моравецки в навечерието на Деня на независимостта.

Въпреки че Германия, традиционно ключов съюзник на Америка в региона, продължава да бъде опора в качеството си на логистичен център, безкрайните дебати в Берлин за това как да възроди армията си и липсата на стратегическа култура са възпрепятствали ефективността ѝ като партньор, казва споменатият висш американски военен.

Докато Берлин продължава да обсъжда подробностите на това, което нарича "Zeitenwende", или стратегически прелом, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, Полша вече прави значителни инвестиции.

Варшава ще повиши целевите си разходи за отбрана от 2,4 % от БВП на 5 %. Междувременно Германия, която миналата година похарчи за отбрана около 1,5 % от БВП, дискутира дали може да поддържа целта на НАТО от 2 %, след като изчерпи одобрения по-рано тази година фонд за инвестиции в отбраната в размер на 100 млрд. евро.

През юли 2022 г. полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обеща, че страната му ще разполага с "най-мощните сухопътни сили в Европа". И по всичко личи, че е решена да го постигне

Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия. Целта е до 2035 г. армията на държавата да наброява 300 000 военнослужещи. Тоест да се удвои. Берлин към днешна дата разполага със 170 000.

30 000 от настоящите полски военни принадлежат към новите сили за териториална отбрана, създадени през 2017 г. Това са войници, които преминават 16-дневно обучение, а след това минават опреснителни курсове. Първоначално на този подход се гледаше малко с надсмешка, но успехът на Украйна в използването на мобилни милиции, оборудвани с противотанкови и противовъздушни ракети, направи идеята да изглежда много по-разумна.

"Съмненията вече са изчезнали", каза Блашчак неотдавна по време на церемония за полагане на клетва на новите териториални войски.

В Германия опитите армията да стане привлекателна не са така успешни, докато Полща далеч няма такъв проблем. "Поляците имат много по-положително отношение към армията си, отколкото Германия, защото им се е налагало да се борят за свободата си", казва Густав Гресел, бивш австрийски военен и изследовател на сигурността, който сега работи в Европейския съвет за външни отношения: "Във военните среди никой не поставя под съмнение качеството на полската армия."

Инвестициите във въоръжение - над 110 млрд. евро до 2035 г.

Варшава не спира да инвестира в превъоръжаване. Плановете са разходите по това перо да бъдат в размер над 110 млрд евро (524 млрд. злоти) до 2035 г.

През пролетта държавата подписа договор на стойност 23 млрд. злоти (4,9 млрд. евро) за 250 танка "Ейбрамс" от САЩ - бърза замяна на 240-те танка от съветската ера, изпратени в Украйна. Военновъздушните ѝ сили са оборудвани с американски F-16, а през 2020 г. Варшава подписа сделка за 32 изтребителя F-35 на стойност 4,6 млрд. долара.

Подписан е договор и за италиански хеликоптери Leonardo за 8 млрд. злоти, но споразумението предвижда те да бъдат произведени в Полша.

В оръжейните сделки Варшава обаче се обърна и към друг доставчик - Южна Корея. Досега европейската страна е поръчала от Сеул оръжия на стойност между 10 и 12 млрд. долара, казва Мариуш Целма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, сайт за новини и анализи в областта на военните технологии.

Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo. В допълнение към договорените незабавни доставки се очаква корейците да доставят общо 1000 танка К2 и 600 гаубици К9 до средата и края на десетилението.

"Нито една западна държава не иска да увеличи военните си сили толкова много и толкова бързо. Който и да получи оръжейните сделки на Полша, го очакват десетилетия наред ползи, защото трябва да се поддържа и ремонтира оборудването", казва анализаторът.

Отбрана, вътрешна и европейска политика

Полските лидери не крият, че натискът на Европа върху Полша заради спорните ѝ съдебни реформи и други въпроси е изиграл роля в решенията за пазаруване на оръжие от Сеул. Тоест въпросът е и политически, освен ценови - корейските оръжия са по-евтини и позволяват по-бърза доставка.

"Готови сме да купуваме оръжия в други страни от ЕС, но те трябва да спрат войната си срещу Полша", заяви по-рано този месец председателят на управляващата националконсервативна партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински. "Готови сме да раздаваме сделки и пари, но не и когато ни казват, че в Полша няма върховенство на закона."

Макар че никой не поставя под съмнение амбициозността на полските разходи, някои се питат за тяхната осъществимост и за политическите мотиви, които стоят зад тях.

"Добре, имаме нужда от танкове и гаубици, но дали от стратегическа и оперативна гледна точка са ни необходими толкова много? Няма никаква яснота защо министерството изведнъж обяви всички тези сделки", казва пенсионираният генерал от армията Станислав Козев, бивш началник на Бюрото за национална сигурност на Полша, цитиран от "Политико".

Като се има предвид значението на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че управляващите от "Право и справедливост" правят военните инвестиции с оглед на националните избори догодина, тъй като партията губи позиции - според актуалните изследвания на общественото мнение.

Ако се стигне до смяна на правителството, новият кабинет ще трябва да зададе някои трудни въпроси относно способността на Полша да финансира такава огромна военна експанзия, смята Козев. Въпреки че икономиката на Полша е стабилна през последните години, планираните военни разходи са безпрецедентни и със сигурност ще натоварят бюджета на страната.

"Трябва да има баланс между военните разходи и цялостното икономическо развитие на страната", каза Козей. "Каквито и да са плановете, по-добре е те да преминат през анализ на това какви ще бъдат стратегическите условия за сигурността на Полша след войната в Украйна."

Дали военната мощ на Полша ще повлияе положително на политическото влияние на страната в рамките на ЕС е спорно, смятат анализатори.

Но междувременно Германия изглежда приветства полското военно укрепване - въпреки трудните, в това число и в исторически план, двустранни отношения между двете страни. Берлин разглежда Варшава като буфер, който го отделя от сферата на влияние на Русия. Колкото повече танкове и войници има Полша, толкова по-сигурна ще бъде Германия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023