Полша ще ремонтира българските МиГ-29, след като първоначално избраната фирма се отказа от поръчката

Полша, а не Украйна ще ремонтира съветските изтребители МиГ-29 на България. Класираната на първо място фирма "Терем-Холдинг" ЕАД се е отказала да подпише договора. Това съобщава Нова телевизия, като се позовава на информация от Регистъра за обществени поръчки.

Плановете бяха именно това дружество да изпълни обществената поръчка, която е за ремонт на шест двигателя за българските изтребители. Тя беше посочила като подизпълнител украинското предприятие „Луцки ремонтен завод „Мотор", чийто дял за изпълнение беше 90% от общия обем на поръчката.

Сега обаче ремонтните дейности ще бъдат извършени от полската фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A, която беше класирана на второ място в поръчката. Предложената оферта е на цена от близо 9 млн. евро.

Поръчката беше обявена от Министерството на отбрана през април и включва извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест двигателя за МиГ-29 за възстановяване на техния междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба. Срокът за изпълнение е не повече от девет месеца.

България все още използва съветските изтребители, за да охранява въздушното си пространство, но разполага с ограничен флот от МиГ-29. Поддръжката им стана особено трудна на фона на войната в Украйна и има опасност самолетите да бъдат приземени до края на тази година.

С тяхното приземяване страна няма да може да изпълнява бойното си дежурство и е възможно да настъпи момент, в който България няма да може да пази сама небето си. Затова военното министерство започна преговори за нови двигатели или за ремонт на настоящите още през 2022 г. Усилията му доведоха до два ремонтирани двигателя от Полша.

По-рано тази седмица от военното министерство отмениха друга обществена поръчка, свързана с изтребители - тази за придобиването на шест двигателя за МиГ-29. Причината от отказа е, че ведомството така и не събра оферти от желаещи да я изпълнят.

Военното министерство прекрати поръчката за двигатели за МиГ-29 заради липса на оферти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024