Военното министерство прекрати поръчката за двигатели за МиГ-29 заради липса на оферти Снимка: © ВВС

Министерството на отбраната прекрати процедурата за доставката на шест ремонтирани двигателя за изтребителите МиГ-29. Причината е, че никой не е подал оферти да изпълни поръчката. Това съобщава БТА, като се позовава на справка в регистъра за обществени поръчки.

България все още използва съветските изтребители, за да охранява въздушното си пространство, но разполага с ограничен флот от МиГ-29. Поддръжката им стана особено трудна на фона на войната в Украйна и има опасност самолетите да бъдат приземени до края на тази година.

С тяхното приземяване страна няма да може да изпълнява бойното си дежурство и е възможно да настъпи момент, в който България няма да може да пази сама небето си. Затова военното министерство започна преговори за нови двигатели или за ремонт на настоящите още през 2022 г. Усилията му доведоха до два ремонтирани двигателя от Полша, но ведомството не е успяло да реализира продецурата за останалите шест такива.

Междувременно през юни стана ясно, че фирмата "Терем-Холдинг" ЕАД ще изпълни друга обществената поръчка, която е за ремонт на шест двигателя за българските изтребители. Тя ще използва като подизпълнител украинското предприятие „Луцки ремонтен завод „Мотор", чийто дял за изпълнение е 90% от общия обем на поръчката.

Очакванията са ремонтът на двигателите да удължи живота на съветските изтребители с поне седем години.

По време на служебното правителство на Румен Радев Министерството на отбраната започна да търси и други опции за справяне с проблема във въздушната отбрана и започна разговори с други държави за евентуално поемане на задачите по наблюдение на българското въздушно пространство.

България търси помощ от Гърция за охрана на въздушното ѝ пространство заради проблемите с МиГ-29


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024