Снимка: © МО

Военният министър Георги Панайотов ще подпише заповед за разполагането на армията по границата ни с Турция днес, съобщава БНТ. За начало ще бъдат командировани 400 военни с щатно въоръжение и техника, като част от тях ще са от специализираните сили. Командированите военни могат да бъдат увеличени ако се повиши мигрантският натиск.

Специалните сили са готови да се включат в охраняването на границата при нужда. Това заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Силите за специални операции, по време на българо-американска подготовка на полигона “Црънча”. “Готови сме. Много от тактиките и действията са подходящи при една такава обстановка. Чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да неутрализираме незаконното влизане на мигранти на територията на страната”, обясни той. Матеев допълни, че действията на военните ще са при взаимодействие с МВР и Гранична полиция.

Военният министър съобщи също, че на 13 септември черната кутия от разбилия се МиГ-29 ще бъде доставена от български екип в Русия, след като РСК МиГ са дали разрешение за това.

Намерена е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

В същото време на полигона в “Црънча” се проведе съвместна подготовка на специалните сили на армиите на България и САЩ, на която присъства американския посланик Херо Мустафа. В демонстрацията бяха включени планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни оръжия и други.

Целите на учението включват повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействия при изпълнение на съвместни специални операции, както и задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ. В официалното съобщение се казва също, че цел е и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморски регион в областта на сигурността.

Стана ясно още, че между 23 и 25 август у нас е била делегация от Конгреса на САЩ. Тя се е срещнала с представители на правителството, американския бизнес и други за разговори на тема отбрана и сигурността в региона. В нея са участвали сенаторите Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"