Снимка: © МО

Военният министър Георги Панайотов ще подпише заповед за разполагането на армията по границата ни с Турция днес, съобщава БНТ. За начало ще бъдат командировани 400 военни с щатно въоръжение и техника, като част от тях ще са от специализираните сили. Командированите военни могат да бъдат увеличени ако се повиши мигрантският натиск.

Специалните сили са готови да се включат в охраняването на границата при нужда. Това заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Силите за специални операции, по време на българо-американска подготовка на полигона “Црънча”. “Готови сме. Много от тактиките и действията са подходящи при една такава обстановка. Чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да неутрализираме незаконното влизане на мигранти на територията на страната”, обясни той. Матеев допълни, че действията на военните ще са при взаимодействие с МВР и Гранична полиция.

Военният министър съобщи също, че на 13 септември черната кутия от разбилия се МиГ-29 ще бъде доставена от български екип в Русия, след като РСК МиГ са дали разрешение за това.

Намерена е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

В същото време на полигона в “Црънча” се проведе съвместна подготовка на специалните сили на армиите на България и САЩ, на която присъства американския посланик Херо Мустафа. В демонстрацията бяха включени планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни оръжия и други. 

Целите на учението включват повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействия при изпълнение на съвместни специални операции, както и задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ. В официалното съобщение се казва също, че цел е и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморски регион в областта на сигурността.

Стана ясно още, че между 23 и 25 август у нас е била делегация от Конгреса на САЩ. Тя се е срещнала с представители на правителството, американския бизнес и други за разговори на тема отбрана и сигурността в региона. В нея са участвали сенаторите Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти