Поне 400 военни ще пазят границата с Турция Снимка: © МО

Военният министър Георги Панайотов ще подпише заповед за разполагането на армията по границата ни с Турция днес, съобщава БНТ. За начало ще бъдат командировани 400 военни с щатно въоръжение и техника, като част от тях ще са от специализираните сили. Командированите военни могат да бъдат увеличени ако се повиши мигрантският натиск.

Специалните сили са готови да се включат в охраняването на границата при нужда. Това заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Силите за специални операции, по време на българо-американска подготовка на полигона “Црънча”. “Готови сме. Много от тактиките и действията са подходящи при една такава обстановка. Чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да неутрализираме незаконното влизане на мигранти на територията на страната”, обясни той. Матеев допълни, че действията на военните ще са при взаимодействие с МВР и Гранична полиция.

Военният министър съобщи също, че на 13 септември черната кутия от разбилия се МиГ-29 ще бъде доставена от български екип в Русия, след като РСК МиГ са дали разрешение за това.

Намерена е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

В същото време на полигона в “Црънча” се проведе съвместна подготовка на специалните сили на армиите на България и САЩ, на която присъства американския посланик Херо Мустафа. В демонстрацията бяха включени планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни оръжия и други.

Целите на учението включват повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействия при изпълнение на съвместни специални операции, както и задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ. В официалното съобщение се казва също, че цел е и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморски регион в областта на сигурността.

Стана ясно още, че между 23 и 25 август у нас е била делегация от Конгреса на САЩ. Тя се е срещнала с представители на правителството, американския бизнес и други за разговори на тема отбрана и сигурността в региона. В нея са участвали сенаторите Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024