Намерена е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 от българските Военновъздушни сили е открита в Черно море.

При инцидента на 9 юни загина един от най-опитните пилоти на ВВС майор Валентин Терзиев.

Черната кутия е намерена на дъното на Черно море и е извадена на борда на кораб на ВМС. Около 14:30-15 ч. се очаква корабът да акостира във Варна, а записващото устройство ще бъде транспортирано със самолет до авиобаза "Граф Игнатиев" за разчитане на данните. От тях се очаква да се установят причината за фаталния инцидент, съобщава bTV.

"Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията, е здрава и не е повредена. Това ни дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня", каза военният министър Георги Панайотов.

Ако устройството не е повредено, данните от него би трябвало да съдържат информация за всички параметри на полета, при който загина майор Терзиев - скорост, работа на двигателите, височина и траектория на самолета, състояние на средствата за управление, операциите на пилота и др.

"С това се надявам и настоявам да се спрат всякакви спекулации, които се търкалят в медийното пространство - ненужни и някои от тях доста безотговорни. Говорим за паметта на един български герой. Нека отговорните органи си свършат работата и да научим истината такава, каквато тя е", каза Панайотов.

Преди дни вдовицата на покойния майор Терзиев Димитрина Попова изрази съмнение, че някои факти около смъртта на съпруга й се прикриват, а вина може да носят предимно хората, които са ръководили посоката на неговия МиГ-29. Георги Панайотов отказа да коментира по същество нейните въпроси към МО, като каза само, че изразява съболезнования към нея и "разбира болката й".

Той изрази благодарност за работата на участниците в издирвателната мисия от ВМС, като посочи, че компанията "Хидроремонт" е осигурила оборудването, с което е извадена черната кутия.

"Въоръжението на българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. Ние трябва да се превъоръжим. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Армията самостоятелно може да предяви искания, но решенията трябва да се вземат от българските политици. Още през 2015 г. пристигна делегация на НАТО, която нарече българското въоръжение "ръждясало". Нищо не се предприе още тогава", каза Панайотов.


Съпругата на загиналия майор Терзиев: Виждам грешка на ръководен пост, виновниците са повече от един


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024