Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 от българските Военновъздушни сили е открита в Черно море.

При инцидента на 9 юни загина един от най-опитните пилоти на ВВС майор Валентин Терзиев.

Черната кутия е намерена на дъното на Черно море и е извадена на борда на кораб на ВМС. Около 14:30-15 ч. се очаква корабът да акостира във Варна, а записващото устройство ще бъде транспортирано със самолет до авиобаза "Граф Игнатиев" за разчитане на данните. От тях се очаква да се установят причината за фаталния инцидент, съобщава bTV.

"Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията, е здрава и не е повредена. Това ни дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня", каза военният министър Георги Панайотов.

Ако устройството не е повредено, данните от него би трябвало да съдържат информация за всички параметри на полета, при който загина майор Терзиев - скорост, работа на двигателите, височина и траектория на самолета, състояние на средствата за управление, операциите на пилота и др.

"С това се надявам и настоявам да се спрат всякакви спекулации, които се търкалят в медийното пространство - ненужни и някои от тях доста безотговорни. Говорим за паметта на един български герой. Нека отговорните органи си свършат работата и да научим истината такава, каквато тя е", каза Панайотов.

Преди дни вдовицата на покойния майор Терзиев Димитрина Попова изрази съмнение, че някои факти около смъртта на съпруга й се прикриват, а вина може да носят предимно хората, които са ръководили посоката на неговия МиГ-29. Георги Панайотов отказа да коментира по същество нейните въпроси към МО, като каза само, че изразява съболезнования към нея и "разбира болката й".

Той изрази благодарност за работата на участниците в издирвателната мисия от ВМС, като посочи, че компанията "Хидроремонт" е осигурила оборудването, с което е извадена черната кутия.

"Въоръжението на българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. Ние трябва да се превъоръжим. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Армията самостоятелно може да предяви искания, но решенията трябва да се вземат от българските политици. Още през 2015 г. пристигна делегация на НАТО, която нарече българското въоръжение "ръждясало". Нищо не се предприе още тогава", каза Панайотов.


Съпругата на загиналия майор Терзиев: Виждам грешка на ръководен пост, виновниците са повече от един


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена