Поне четирима души са загинали след руска атака с дронове над Харков Снимка: © Twitter/ X

Руски дронове поразиха рано тази сутрин многоетажни жилищни сгради и частни домове в Харков, втория по големина град в Украйна. Най-малко четирима души загинаха, включително спасители, поразени при повторно нападение на мястото на една от атаките, съобщават местните власти, цитирани от „Ройтерс“.

Трима от загиналите са спасители. Те са били на мястото на атаката, когато започва втора вълна на атаки. Според кмета на града са възможни прекъсвания на тока, защото освен жилищни постройки, Русия продължава да атакува и критична инфраструктура.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщава в „Телеграм“ имало общо пет удара с дронове. При един от тях е причинен пожар, част от сграда е рухнала, а най-малко три превозни средства са тежко пострадали.

Сред ранените при вторичен взрив е медицинска сестра, озовала се на мястото на по-късен, вторичен взрив.

Снимки и кадри в социалните мрежи показват противопожарни екипи, които се опитват да достигнат с пожарникарски стълби разрушените жилища по най-горните етажи на високи жилищни блокове.

⚡⚡🤬Four people were killed and at least 10 were injured.

These are the consequences of several waves of attacks by Russian kamikaze “Shahedov” drones on Kharkov.

High-rise buildings and private houses were damaged.#RussialsATerroristState #RussiaIsANaziState pic.twitter.com/kJpqKnAtuA

— 🇺🇦 UkraineNewsLive🇺🇦 (@UkraineNewsLive) April 4, 2024

При един от ударите са пострадали тежко жилищата на три от етажите на 14-етажна сграда. Спасителната акция е била забавена поне с час заради опасения от възможни нови удари.

В някои части на града има прекъсвания на електричеството. Русия през последните седмици засили атаките си срещу енергийната и друга инфраструктура на Украйна.

Почти всеки ден руските сили извършват нападения върху украински топло и водноцентрали, както и на далекопроводи, което наложи в много градове да бъде въведен режим на тока.

Русия върши военни престъпления с ударите по енергийната инфраструктура на Украйна, смята ЕК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024