Прокурори разследват безстопанственост за 81 млн. лв. в МВР по времето на Иван Демерджиев Снимка: © ScreenShot

Софийската градска прокуратура е започнала разследване след сигнал, че длъжностно лице в Министерството на вътрешните работи е нанесло щети за 81 млн. лв.

"В сигнала са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад,” посочват от прокуратурата, но не уточняват за кой министър става въпрос.

Досъдебното производство е образувано още миналия август, става ясно от съобщението.

За случая първи съобщи вестник "24 часа", според който проверката е за времето, в което Иван Демерджиев е служебен министър на вътрешните работи. Според изданието става въпрос за подписан от него анекс към обществената поръчка, свързана с издаването на нови лични документи.

Според публикацията по това време МВР вече има договор с компания за производството на нови лични карти със специален чип, но служебният министър е сключил допълнително споразумение, което оскъпило процедурата.

От държавното обвинение потвърждават, че след възложена проверка Агенцията за държавна финансовата инспекция е излязла със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки е изменил договор, без да са налице обстоятелства за това. Това е нарушение на закона.

"Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева," казват от прокуратурата.

В рамките на разследването към момента няма привлечен обвиняем. Самият Демерджиев казва пред БНР, че не е бил търсен от разследващите във връзка с досъдебното производство.

Издаването новото поколение лични документи трябваше да започне до края на 2023 г., обясни през април миналата година заместник-вътрешният министър от времето на Демерджиев - Моника Бийчър. Малко след това тя беше отстранена от поста, без да бъдат посочени мотиви.

Демерджиев беше служебен министър на правосъдието в служебното правителство с премиер Стефан Янев. После остана в кабинета, начело с Кирил Петков, като зам-министър на вътрешните работи. Титуляр на поста беше депутатът от ПП-ДБ днес Бойко Рашков. След това Демеджиев стана вътрешен министър в назначеното от президента Румен Радев правителство с министър-председател Гълъб Донев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024