Нов опит за саботаж на новосформираната власт - този път през областните управители Снимка: © Булевард България

След като преди седмица стана ясно, че за "довиждане" служебният премиер Гълъб Донев е освободил заместник-министрите във всички министерства, сега последва нов саботаж на президентската власт - масово подаване на оставки на областните управители.

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.", пише в свое съобщение пресцентъра на Министерския съвет.

Малко по-рано излезе информация за оставките на областните управители на Пловдив и София.

Част от мотивите на напускащите съдържат крайни политически оценки за новата власт.

Областият управител на Пазарджик Трендафил Величков (бивш кандидат-депутат на АБВ) заявява, че има "несъвместимост между личния му морал и този на кабинета".

Управителят на област Ямбол Георги Чалъков заявява, че "нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България".

Чалъков е бивш кандидат-депутат на БСП от Ямбол, и е бивш зам.-кмет на община Тунджа. Назначаван е три пъти в областната администрация от служебни кабинети на Румен Радев.

"Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки", се казва в мотивите за оставката на управителя на Русе Анатоли Станев.

Правителствената информационна служба напомня, че областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес.

"Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.", се казва още в позицията.

Синхронът с предходната акция по уволнението на заместник-министрите е доста виден.

Още повече, че до момента не е имало случай, в който отиващ си кабинет да уволни всички зам.-министри в деня на встъпването на новия. Практиката е смените в т.нар. втори ешелон на политическите кабинети да се случва в седмиците след избора. Същото важи и за областните управители.

Междувременно днес във Варна е свикан протест във връзка с решение на отиващия си областен управител да разрешени отново движението на автомобили по Алея Първа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024