Поредна смърт на мениджър, свързан с Газпром

Полицията в курортен комплекс "Морски тераси" във Виборгски район на Ленинградска област е открила тялото на Юрий Воронов, главен изпълнителен директор на корабна компания, която е работила по договори с Газпром.

Воронов е намерен убит в плувен басейн, прострелян в главата. Публичните регистри показват, че неговият бизнес, Astra-Shipping, е трупал загуби през 2020 г. и 2021 г.

Воронов е поредният висш ръководител в компания, свързана с Газпром, който губи живота си през последните шест месеца.

В близост е намерен пистолет Grand Power.

61-годишният жител на Санкт Петербург Юрий Воронов е основател и генерален директор на транспортно-логистичната компания Astra-Shipping, специализирана, наред с други неща, в договорите на Газпром в Арктика. Съпругата му, каза, че Воронов е напуснал града на 1 юли, а преди това е злоупотребявал с алкохол в продължение на две седмици. Пред полицията тя е казала, че съпругът ѝ е започнал да пие, тъй като е загубил много пари поради разногласия с контрагенти и партньори.

По информацията на SPARK-Interfax, през 2020 г. Astra-Shipping показа загуба от 95 милиона, през 2021 г. минус 65 милиона.

По предварителни данни от съдебно-медицинската експертиза изстрелът е произведен от упор. Предполагаемото време на смъртта е от полунощ до пет сутринта на 4 юли. Според прегледаните от полицията записи от камери за видеонаблюдение никой не е влизал или излизал от къщата от 1 юли.

Обстоятелствата и причините за смъртта се разследват от районния отдел на Следствения комитет на Ленинградска област.

Според публичните регистри Воронов е бил член на настоятелството на Фондацията за подкрепа, реконструкция и възраждане на исторически кораби и класически яхти.

На 21 април руският олигарх Сергей Протосеня бе открит мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си в Испания. Полицията работеше по теорията, че той е отнел живота им, преди да сложи край и на своя. Синът му обаче публично се противопостави на това твърдение, казвайки пред MailOnline, че баща му "не е убиец".

Ден по-рано подобен сценарий се разиграва и в Москва с Владислав Авайев - също намерен мъртъв със семейството си, като теорията на местните власти беше идентична.

25 февруари, обесен в гаража на апартамента си в областта Лениски в покрайнините на Санкт Петербург, беше намерен Александър Тюляков.

61-годишният мъж заемаше поста на изпълнителен директор в Газпром.

Полицията съобщи за самоубийство и оставена бележка. Медии обаче твърдят, че той е бил забелязан със следи от побой в навечерието на смъртта си.

(Само)убийство? Редица руски олигарси, близки до Газпром и Новатек, бяха открити мъртви през 2022


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024