195 км/ч, алкохол и кокаин: шофьорът, който уби французин, съжалява Снимка: © Булевард България

Софийски градски съд определи мярка за неотклонение “задържане под стража” на Димитър Любенов, причинил преди два дни с поршето си тежка катастрофа на Околовръстното шосе в София, при която загина френски гражданин, а 60-годишна французойка и oще един мъж бяха ранени и настанени в болница.

Според техническата експертиза, представена пред съда, той е управлявал автомобила си със 195 километра в час по Околовръстното шосе на София. Ограничението по пътя е 80 км в час.

На влизане в съда Любенов каза, че съжалява. Той се разплака в залата и обясни, че след катастрофата се е опитал да помогне на пострадалите, но не е успял.

Свидетели на катастрофата обаче по-рано разказаха точно обратното. По думите им шофьорът се е държал неадекватно, като една от репликите му е била: "Вие какви българи сте, че да сте загрижени толкова за тези чужденци".

„Съжалявам за случилото се. Това ми е за първи път. Не съм искал да стане така. Извинявам се на семейство ми", каза Любенов в съда и добави, че никога не се е качвал пил и дрогиран да кара кола.

В кръвта на Любенов са открити кокаин и 1,7 промила алхокол. На място той отказа да бъде тестван с дрегер, затова му бяха взети кръвни проби. Тъй като кокаинът се разгражда от организма за няколко часа, означава, че той е приел наркотика малко преди произшествието.

Любенов е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост поради шофиране със скорост, по-висока от разрешената и след употреба на алкохол и наркотици. Заради резултатите от експертизите, вероятно той ще се сдобие с по-тежко обвиненине, включително и за причиняване на смърт при евентуален умисъл.

Инцидентът стана около 4 часа сутринта в неделя, след като Любенов, идвайки от локалното пред ИКЕА с много висока скорост, е навлязъл в основния "Околовръстен път" и е ударил странично движещата се в средната лента кола.

Любенов е и с предишни нарушения на пътя. По данни на полицията има неизплатени глоби за превишена скорост за над 1900 лева.

За днешния ден общо 20 шофьора са седнали зад волана след употреба на наркотици и 20 - след употреба на алкохол. Това стана ясно от специализирана полицейска акция.

10 от 20-те водача, шофирали под въздействието на алкохол, са се движели с между 0,5 и 1,2 промила в кръвта, а останалите - с над 1,2 промила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024