Пролетта обикновено е време за пътуване и приключения. Тази година възможностите за това са много по-малко, но БНТ ни предлага алтернатива - след като не можем да пътуваме през пространството, то тогава националната телевизия ще ни отведе на пътешествие във времето с новия си сериал "Порталът".

Шестте епизода на поредицата ще ни направят част от едно невероятно приключение, което ще ни пренесе в епоха, която някои зрители са преживели лично, а други - единствено чрез разказите на родителите си.

Историята

Първите минути на сериала ни пренасят в топлата вечер на 1 септември 1979 г. в ресторанта на Софийския университет "Яйцето" - култово място от социалистическа София. Обстановката е спокойна и приятна до момента, в който младата и привлекателна певица, която има участие в ресторанта, не отклонява любезно поканата на сина на висш партиец да седне на неговата маса. Той не приема лесно отхвърлянето и я напада по пътя към гримьорната, но Димо Троянов осуетява намеренията му и го ранява лошо.

Следващата сцена ни отвежда пред неугледна къща в покрайнините на столицата 40 години по-късно. Постройката е обградена от полиция, а криминалният психолог Крум Бонев преговаря с въоръжен човек, който е взел заложник. Ситуацията е много напрегната, но опитът на Крум му помага да убеди отчаяният мъж да го пусне вътре, за да говорят лице в лице.

Междувременно, обратно в 1979, доблестната постъпка на Димо му носи сериозни неприятности. Няколко милиционери тръгват по петите му и в последвалата напрегната гонитба по коридорите на Софийския университет той решава да се скрие в една от аудиториите на последния етаж. Когато влизат след него и заварват аудиторията празна, те решават да проверят балкона, но при отварянето на вратата към него виждат срещу себе си тухлена стена.

Димо се свестява на земята пред университета и решава да напусне сградата, преди да са го заловили. При преминаването през портала обаче той се оказва в много по-различна среда от тази, на която е свикнал - колите имат доста странен вид, а хората са облечени по непозната за него мода. Димо действа инстинктивно и тръгва към дома си, но губи съзнание точно пред входната врата.

След дългия и напрегнат работен ден последното нещо, от което Крум се нуждае, е припаднал пред вратата му човек. При проверката на документите му обаче полицаят не открива добре познатата розова лична карта, а зелена книжка с емблемата на Народна република България, на чиято първа страница вижда името и снимката на отдавна изчезналия си вуйчо.

Това е едва началото на дълга поредица от невероятни събития, която ще разтърси из основи семейната история на Димо и Крум. Те започват да разследват заедно един доста съмнителен случай на самоубийство отпреди 40 години, чието разрешаване може да спести много мъка и страдание и на двама им.

Кой участва?

Сериалът лесно грабва вниманието на зрителите, което не е никак изненадващо предвид актьорския състав. Велислав Павлов изпълнява ролята на Крум Бонев, а Александър Кънев се превъплъщава в образа на Димо Троянов. Стефания Кочева играе Жана Янева - певицата, чиято смърт разследват Димо и Крум. Сред основните лица в сериала са още Стефка Янорова, Джулия Бочева и Герасим Георгиев - Геро, а Мария Илиева влиза в образа на друга именита певица - естрадната легенда Йорданка Христова.

"Порталът" е и последният телевизионен проект с участието на една от обичаните български актриси - Татяна Лолова, която изпълнява ролята на вечно усмихнатата и любознателна леля Зорка. На режисьорския стол седи Илиян Джевелеков, а сценарият е дело на Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова.

За финал

Във времена, в които телевизионният ефир рядко успява да предложи нещо ново и интересно, "Порталът" е истинска находка. В продукцията умело се преплитат елементи на трилър, драма и комедия, като тази добре изградена комбинация ще допадне дори на най-взискателните зрители.

Сериалът предлага един нестандартен поглед към една отминала епоха, сред чиито отличителни белези, както се вижда в първия епизод, е че съперничеството между "Левски" и ЦСКА бе много по-оспорвано на терена, но и значително по-джентълменско и човечно извън него.

*Премиерата на "Порталът" е тази неделя (2 май) от 21:00 ч. по БНТ 1


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество