Пролетта обикновено е време за пътуване и приключения. Тази година възможностите за това са много по-малко, но БНТ ни предлага алтернатива - след като не можем да пътуваме през пространството, то тогава националната телевизия ще ни отведе на пътешествие във времето с новия си сериал "Порталът".

Шестте епизода на поредицата ще ни направят част от едно невероятно приключение, което ще ни пренесе в епоха, която някои зрители са преживели лично, а други - единствено чрез разказите на родителите си.

Историята

Първите минути на сериала ни пренасят в топлата вечер на 1 септември 1979 г. в ресторанта на Софийския университет "Яйцето" - култово място от социалистическа София. Обстановката е спокойна и приятна до момента, в който младата и привлекателна певица, която има участие в ресторанта, не отклонява любезно поканата на сина на висш партиец да седне на неговата маса. Той не приема лесно отхвърлянето и я напада по пътя към гримьорната, но Димо Троянов осуетява намеренията му и го ранява лошо.

Следващата сцена ни отвежда пред неугледна къща в покрайнините на столицата 40 години по-късно. Постройката е обградена от полиция, а криминалният психолог Крум Бонев преговаря с въоръжен човек, който е взел заложник. Ситуацията е много напрегната, но опитът на Крум му помага да убеди отчаяният мъж да го пусне вътре, за да говорят лице в лице.

Междувременно, обратно в 1979, доблестната постъпка на Димо му носи сериозни неприятности. Няколко милиционери тръгват по петите му и в последвалата напрегната гонитба по коридорите на Софийския университет той решава да се скрие в една от аудиториите на последния етаж. Когато влизат след него и заварват аудиторията празна, те решават да проверят балкона, но при отварянето на вратата към него виждат срещу себе си тухлена стена.

Димо се свестява на земята пред университета и решава да напусне сградата, преди да са го заловили. При преминаването през портала обаче той се оказва в много по-различна среда от тази, на която е свикнал - колите имат доста странен вид, а хората са облечени по непозната за него мода. Димо действа инстинктивно и тръгва към дома си, но губи съзнание точно пред входната врата.

"Порталът" по БНТ - последният сериал, в който участва Татяна Лолова

След дългия и напрегнат работен ден последното нещо, от което Крум се нуждае, е припаднал пред вратата му човек. При проверката на документите му обаче полицаят не открива добре познатата розова лична карта, а зелена книжка с емблемата на Народна република България, на чиято първа страница вижда името и снимката на отдавна изчезналия си вуйчо.

Татяна Лолова филми, сериали

Това е едва началото на дълга поредица от невероятни събития, която ще разтърси из основи семейната история на Димо и Крум. Те започват да разследват заедно един доста съмнителен случай на самоубийство отпреди 40 години, чието разрешаване може да спести много мъка и страдание и на двама им.

Кой участва?

Сериалът лесно грабва вниманието на зрителите, което не е никак изненадващо предвид актьорския състав. Велислав Павлов изпълнява ролята на Крум Бонев, а Александър Кънев се превъплъщава в образа на Димо Троянов. Стефания Кочева играе Жана Янева - певицата, чиято смърт разследват Димо и Крум. Сред основните лица в сериала са още Стефка Янорова, Джулия Бочева и Герасим Георгиев - Геро, а Мария Илиева влиза в образа на друга именита певица - естрадната легенда Йорданка Христова.

Мария Илиева филм - Порталът БНТ

"Порталът" е и последният телевизионен проект с участието на една от обичаните български актриси - Татяна Лолова, която изпълнява ролята на вечно усмихнатата и любознателна леля Зорка. На режисьорския стол седи Илиян Джевелеков, а сценарият е дело на Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова.

За финал

Във времена, в които телевизионният ефир рядко успява да предложи нещо ново и интересно, "Порталът" е истинска находка. В продукцията умело се преплитат елементи на трилър, драма и комедия, като тази добре изградена комбинация ще допадне дори на най-взискателните зрители.

Сериалът предлага един нестандартен поглед към една отминала епоха, сред чиито отличителни белези, както се вижда в първия епизод, е че съперничеството между "Левски" и ЦСКА бе много по-оспорвано на терена, но и значително по-джентълменско и човечно извън него.

*Премиерата на "Порталът" е тази неделя (2 май) от 21:00 ч. по БНТ 1


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024