Пошлите ритми пред НДК се оказаха инициатива на агенцията за българите в чужбина Снимка: © Screenshot

На софра с веселба - традиционни балкански ритми на живо, мини град от детски надуваеми замъци и пързалки, сватбарски масички и пейки на открито, пищно разнообразие от шатри с казанлъшки понички, скара, бира и за всекиго по нещо. Това не е покана за традиционен селски събор, а описание на летен столичен фест, който вече втора седмица се провежда на площада пред Националния дворец на културата в София.

Събитието се организира за втора поредна година и празнува традициите на седем държави - България, Армения, Румъния, Украйна, Молдова, Гърция и Италия. Концепцията му би могла да бъде интересна, ако не беше изпълнението.

Утежняващо обстоятелство е и мястото му на провеждане.

За абсурда на избраната локация свидетелстват и многобройните сигнали от столичани, които подават оплаквания в Столична община за силен шум и недопустимо замърсяване в пространството пред културното сърце на столицата - НДК.

"Булевард България" отправи запитване към Столична община (СО), за да разбере повече за замисъла и изпълнението на събитието. От отговорите става ясно, че организатор е Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) - структура към Министъра на външните работи.

Подизпълнител на фолклорния фестивал е фирмата "Балкански бал" ЕООД. Справка показва, че неин собственик е Янислав Енчев - брат на Георги Енчев от дуета Румънеца и Енчев.

Фестивалът е трябвало да се проведе през май в Южния парк, където се е състоял и през 2023 г. Заради лошото време обаче е бил изместен за юли, а изричното желанието на организаторите е било той да е пред НДК с аргумента, че пространството се е утвърдило като място за обществени събития.

Като държавна организация Изпълнителната агенция за българите в чужбина не плаща наем на СО за пространството. Дължи единствено такса за търговска дейност на район "Триадица" - в размер на над 7000 лв, както и 2500 лв. депозит на общинското предприятие "Зелени системи".

Масло в огъня от критики срещу фестивала наля и Мирослав Боршош, който използва нелепото събитие, за да атакува кмета Васил Терзиев. Председателят на комисията образование към Столичния общински съвет организира и акция с класическа музика пред сградата на СОС - "в протест срещу чалгата, срещу скарата, срещу кючека в центъра на града ни". От медийни публикации става ясно, че Боршош е изпратил и писмо до Терзиев с настояване да прекрати незабавно събитието.

Общината не подкрепя по никакъв начин проявата - било то като партньор или спонсор, се казва в отговора на СО до медията ни.

Режимът за провеждане на събитието е разрешителен през Направление "Архитектура и градоустройство", след което подлежи на съгласуване с дирекции "Сигурност" и "Зелени системи". По линията на тази субординация крайната отговорност е на главния архитект Здравко Здравков.

Защо Мирослав Боршош не протестира пред неговия кабинет може би е реторичен въпрос с оглед факта на дългогодишната кариера на главния архитект при Йорданка Фандъкова.

Истинашь обаче е и друга. "Няма стандарти за нищо" беше открил Васил Терзиев още при встъпването си в кметския пост. Нито къде могат да се продават кебапчета, нито къде не.

А с какво мнозинство в Столичния общински съвет могат да се изготвят тези стандарти е големият въпрос, след като тази седмица коалиция между ГЕРБ, ИТН, ВМРО и отцепниците от "Възраждане" ударно смени властта в най-големите общински дружества.

ГЕРБ, БСП и ИТН се съюзиха за преврат в ръководствата на най-големите общински дружества в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024