ГЕРБ, БСП и ИТН се съюзиха за преврат в ръководствата на най-големите общински дружества в София Снимка: © Screenshot

Ръководствата на най-големите общински дружества в София бяха сменени наведнъж при това в спешен порядък и с "абсолютно безобразие". С гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми, сред които "Топлофикация София", "Центъра за градска мобилност" и други.

Общинските съветници от тези групи приеха доклада на Карлос Контрера (ВМРО), който утвърждава назначаването на "временни" ръководства в тези дружества. Кметът на града Васил Терзиев обаче посочва, че на ключовите постове на практика се поставят непознати лица, които ще заемат важни длъжности без дори да са преминали конкурс.

Докладът с конкретно посочени 26 нови имена в ръководствата на тези фирми беше внесен по спешност във вторник и беше приет в петък с 31 гласа "за" и 29 "против" (ПП-ДБ-Спаси София, "Синя София", "Възраждане").

"От едната страна седи доклад с едни хора, които никой не знае какви са. Никой не е чувал нищо за тях, те не са минали никакъв процес. Просто се дава един доклад от 120 страници, който е скандален по много направления, тупват ти го и ти казват тези ще са новите шефове", обясни Терзиев в интервю пред bTV.

"Метрополитен", Центърът за градска мобилност", Столичните автотранспорт и електротранспорт, и "Софинвест" ще имат нови ръководства, а "Топлофикация София" - нов надзорен съвет. Първоначалната идея е уж те да са временни до провеждане на конкурси.

"31 на 29 гласа решиха какво ще се случва с едни 10 млрд. - това са горе-долу приходите на всичките тези дружества за остатъка от мандата. Критичните услуги за града ни ние пооверяваме на временно управление на едни хора, които никой не ги знае", допълни кметът на София.

От ПП-ДБ-СС по-рано поискаха ясни критерии вместо партийни квоти при избора на управителни органи на шестте най-големи общински търговски дружества и внесоха предложения, които да се гласуват на общинската сесия тази седмица. Те обаче не бяха приети.

При гласуването първоначалните намерения за разпределяне на местата в бордовете, официализирани с доклада, внесен от Карлос Контрера и отцепилите се от "Възраждане" Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, претърпяха само една промяна. Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев запази поста си поне до провеждането на конкурс.

Най-много критики от страна на ПП-ДБ-Спаси София предизвика първоначалното предложение за смяната на Стоян Братоев от ръководния пост в "Метрополитен". В крайна сметка обаче той остана в борда на метрото.

Оставането му всъщност се оказа разменна монета за осигуряването на достатъчно подкрепа за доклада, след като ден по-рано Ваня Григорова от групата на БСП гласува срещу смените именно заради отстраняването на Братоев. Според Терзиев това е било най-голямото безобразие в гласуването на доклада:

"Те използваха Братоев - този достоен човек, като разменна монета. Те го унижиха. Той първоначално беше изваден в първоначалния списък с промени и след това го върнаха, за да може Ваня Григорова да гласува в подкрепа на цялото предложение", поясни кметът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024