Посланикът на САЩ в Москва се оттегли, преди Вашингтон да излъчи негов наследник Снимка: © Getty Images

Американският посланик в Русия Джон Съливан е напуснал позицията си и ще се оттегли от дипломатическата служба.

Решението за оттеглянето му идва на фона на крайно обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва, при това - още преди администрацията на Джо Байдън да е номинирала негов наследник.

Говорител на Държавния департамент твърди пред CNN, че връщането на Съливан в САЩ е "планирано и е част от нормалната дипломатическа ротация", тъй като той вече е изкарал пълен мандат като посланик.

Обявяването на новия кандидат за дипломатически представител на САЩ в Русия се очаква "скоро", според източника на CNN. Номинацията трябва да премине през одобрение в Сената.

Временно посолството ще се оглавява от Елизабет Рууд - заместник-ръководител на мисията в Москва. Тя работи в американското посолство в Русия от юни, но би трябвало да го напусне, защото вече е номинирана за посланик в Туркменистан.

Джон Съливан стана посланик на САЩ в Москва през 2019 г. по време на управлението на Доналд Тръмп, но запази позицията си и при Байдън. За кратко той се върна обратно в САЩ през 2021 г. при поредната ескалация на дипломатическото напрежение между двете държави, но се върна в Москва малко след срещата на Путин и Байдън в Женева.

В рамките на мандата му избухна войната в Украйна, а броят на служителите в мисията на САЩ в руската столица беше намален значително.

В същото време той настояваше двете страни да не прекъсват дипломатическите си отношения и да продължават диалога с надеждата, че рано или късно ще възстановят "нормалните си връзки".

Джон Съливан е бивш зам.-държавен секретар в мандата на Тръмп и е заемал висши позиции в министерствата на правосъдието, отбраната и търговията на САЩ. В събота той все още беше в Москва и присъства на поклонението пред тленните останки на бившия съветски лидер Михаил Горбачов.

"В толкова тежки времена - благодаря за Вашата служба, посланик Съливан", написа Майкъл Макфол в Twitter - бившият ръководител на посолството на САЩ в Москва през 2012-2014 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024