Последният портрет на Климт е най-скъпо продадената картина в Европа Снимка: © Getty Images

Последният портрет на австрийския художник Густав Климт, рисуван непосредствено преди смъртта му, бе продаден на търг във вторник на цена от над 108 млн. долара. Така картината се превърна в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа.

„Дама с ветрило“ (Dame mit Fächer) бе продадена на колекционер от Хонконг след 10-минутно наддаване. Крайната цена значително надхвърли ориентировъчните 80 млн. долара.

Портретът на неизвестната жена все още е бил на статива в ателието на Климт, когато художникът умира през 1918 г. в резултат на инсулт и тежка пневмония.

Преждевременната смърт на Климт на 55-годишна възраст в разгара на върлуващата по онова време грипна пандемия, означава, че няколко от творбите му остават незавършени. Последната, която успява да завърши, обаче придобива колекционерска стойност.

Картината, описвана като „шедьовър на художник в разцвета на силите си“, има силни азиатски влияния и е част от течението Japonisme, свързано с влиянието на японското изкуство и дизайн сред западноевропейските художници.

Тя включва и няколко китайски мотива, сред които са фениксът, обвързван с мотива за безсмъртието и прераждането, и лотосовите цветове, символизиращи любов.

„Дама с ветрило“ е сред малкото частни портрети на Климт, водеща фигура в изкуството на Виенския сецесион. За последен път картината е продадена през 1994 г., когато е оценена на 11,6 млн. долара.

Австрийският художник символист е най-известен с работата си върху инкрустирани със златни листове платна като „Целувката“, 1907-8 г., и „Портрет на Адел Блох-Бауер I“, 1907 г.

Предишната най-висока цена за картина на търг в Европа, бе за „Водни лилии“ на Клод Моне, продадена през 2008 г. за 80.4 млн. долара. Най-скъпото произведение на изкуството, продавано на търг в Европа, пък бе бронзовата скулптура „Ходещ човек I“ на Алберто Джакомети, купена за 104.3 млн. долара през 2010 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024