Посолството на САЩ даде знак за подкрепа на механизма за разследване на главния прокурор

Посолството на САЩ в България даде знак, че подкрепя въвеждането на ефективни механизми за разследване на главния прокурор.

Дипломатическото представителство публикува кратък коментар във Facebook, с който прави препратка към положителната оценка на Съвета на Европа за проектозакона на Министерството на правосъдието за ограничаване на властта на главния прокурор.

"Съединените щати подкрепят България в нейните продължаващи усилия да укрепва своите институции, ангажирани с върховенството на правото. Присъединяваме се към Съвета на Европа, като насърчаваме България да разреши дългогодишните предизвикателства пред утвърждаването на правовата държава, посочени от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия. Тези предизвикателства включват и своевременното приемане на реформите, необходими за реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост. Оставаме в готовност да оказваме помощ на нашите български партньори в тези усилия", се казва в позицията на посолството.

Съветът на Европа също оценява като "важна и дългоочаквана реформа на НПК и гаранциите за независимост на разследванията, засягащи главния прокурор или неговите заместници".

В позицията на СЕ се казва, че приветстват промените, които въвеждат съдебен контрол на прокурорските откази за разследване по определени категории криминални деяния.

Подкрепят се и промените, които въвеждат нов механизъм за разследване на сигнали за престъпна дейност от най-висшестоящия ръководител на прокуратурата и неговите преки заместници - включително правилата за временно отстраняване или прекратяване на мандата му.

Иван Гешев досега омаловажаваше нуждата от ограничаване на властта му над редовите прокурори, като виждаше в проектозакона на Министерството на правосъдието опит за овладяване на съдебната власт.

Последният му сблъсък с Крум Зарков по този казус принуди правосъдния министър да напомни на Гешев, че "светът не се върти около него" и че обвиненията му за "преврат" срещу съдебната система са неоснователни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024