Посолството на САЩ даде знак за подкрепа на механизма за разследване на главния прокурор

Посолството на САЩ в България даде знак, че подкрепя въвеждането на ефективни механизми за разследване на главния прокурор.

Дипломатическото представителство публикува кратък коментар във Facebook, с който прави препратка към положителната оценка на Съвета на Европа за проектозакона на Министерството на правосъдието за ограничаване на властта на главния прокурор.

"Съединените щати подкрепят България в нейните продължаващи усилия да укрепва своите институции, ангажирани с върховенството на правото. Присъединяваме се към Съвета на Европа, като насърчаваме България да разреши дългогодишните предизвикателства пред утвърждаването на правовата държава, посочени от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия. Тези предизвикателства включват и своевременното приемане на реформите, необходими за реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост. Оставаме в готовност да оказваме помощ на нашите български партньори в тези усилия", се казва в позицията на посолството.

Съветът на Европа също оценява като "важна и дългоочаквана реформа на НПК и гаранциите за независимост на разследванията, засягащи главния прокурор или неговите заместници".

В позицията на СЕ се казва, че приветстват промените, които въвеждат съдебен контрол на прокурорските откази за разследване по определени категории криминални деяния.

Подкрепят се и промените, които въвеждат нов механизъм за разследване на сигнали за престъпна дейност от най-висшестоящия ръководител на прокуратурата и неговите преки заместници - включително правилата за временно отстраняване или прекратяване на мандата му.

Иван Гешев досега омаловажаваше нуждата от ограничаване на властта му над редовите прокурори, като виждаше в проектозакона на Министерството на правосъдието опит за овладяване на съдебната власт.

Последният му сблъсък с Крум Зарков по този казус принуди правосъдния министър да напомни на Гешев, че "светът не се върти около него" и че обвиненията му за "преврат" срещу съдебната система са неоснователни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024