Американското посолство публикува позиция, в която изразява "дълбока загриженост" заради коментара на Румен Радев по време на президентския дебат "В момента Крим е руски".

Изявлението на посолството на САЩ дойде в деня след втория тур на президентските избори. Дебатът се състоя на 18 ноември, а още на следващия ден Министерството на външните работи на Украйна реагира, като поиска Радев да оттегли твърденията си.

От посолството на САЩ в България съобщават, че също са изразили "дълбокото си безпокойство" пред българските власти през последните дни, но публичното деклариране на позицията им става едва сега.

"Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София", се казва в декларацията.

Досега Румен Радев не е коригирал тезата си - в петък той коментира пред медии, че "Няма никаква драма и въпросът е абсолютно ясен. Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски".

Казусът накара председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да го атакува в деня на изборите, като сравни с "резил" думите на Радев за анексирания полуостров.


МВнР на Украйна към Радев: Неприемливо е твърдението, че Крим е руски

Бойко Борисов критикува Радев заради позицията му за Крим, насочи атаката и към Кирил Петков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%