Посолството на Украйна осъди предаването на Волгин. И Пеевски се обяви против ефира на Митрофанова

Участието на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин по БНР предизивика остри реакции.

От страницата на предаването става ясно, че въпросите, които ще бъдат обсъдени с Митрофанова ще са свързани с ефекта от свалянето на Паметника на Съветската армия върху българо-руските отношения и кои са били най-важните акценти от годишната пресконференция на Владимир Путин.

  • Според неофициална информация на журналиста Цветан Томчев, който организира протест пред Радиото, Митрофанова вече е дала интервюто на запис, направен в петък следобед.

За да се "балансира" гледната точка на руската посланичка, "Политически Некоректно" са изпратили покана и към украинското посолство.

Екипът на Олеся Илашчук обаче осъди решението на водещия Петър Волгин да даде трибуна на посланика на Русия Елеонора Митрофанова.

Според украинското представителство допускането до ефира на обществена медия на "официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката".

От посолството на Украйна посочват още, че са отказали участие за гостуване в "това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война".

Дипломатите определят поканата като "опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използвайки за тази цел медийна независимост и свобода на слово".

Според украинското посолство "участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим".

От посолството на Украйна съобщават още, че няма да се възползват от правото на отговора, който "любезно" им е бил предложен от ръководството на БНР. Мотивът им е, че в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение".

Посолството на Украйна съобщава още, че е изпратило официално обръщение до Народното събрание и отговорните институции на Република България с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етически стандарти от страна на предаването "Политически некоректно" в БНР.

Председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски също се обяви против поканата на руската посланичка Елеонора Митрофанова да даде интервю пред БНР.

"Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР, казва Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

"Именно този представител на Кремълския режим, срещу чийто безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС", казва още Пеевски в своя позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България.

По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности", казва още депутатът.

"Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация. Настоявам СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир. Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели", настоява Пеевски.


Доц. Георги Лозанов за Митрофанова в БНР: Волята на Русия с Шпагина още виси над България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024