Посолството на Украйна осъди внушенията на Соня Момчилова за Буча

Посолството на Украйна в България публикува позиция, в която определя като "неприемливи и манипулативни" изявленията на председателя на СЕМ Соня Момчилова, поставящи под съмнение клането в Буча.

В интервю за YouTube-канала на Асен Генов "Контракоментар" Момчилова определи като "пропаганда" случилото се в града след инвазията на руската армия - въпреки свидетелствата на оцелелите и кадрите от труповете на убити цивилни хора по улиците на Буча.

"Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна", се казва в позицията на посолството.

Те напомнят, че през България е част от група държави и международни организации, подписали декларация, признаваща клането в Буча за престъпление по международното право и за "символ на ужасите на руската агресия".

"След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури (*мъчения) и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област", се казва в позицията на посолството.

"Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, как то и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта)", посочват още оттам.

Украинското посолство призова СЕМ и други български институции да опровергаят внушенията и да реагират във връзка с "опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО".

Буча е "пропаганда", Волгин - глас на истината, а 32 пола ходят в обща тоалетна. Или защо председателят на СЕМ тъгува по Тъкър Карлсън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024
Важно днес

Полша откри подслушвателни устройства в правителствена зала. Тече разследване

Устройствата могат да запишат видео и звук, но не е ясно кога са монтирани

13:01 - 07.05.2024