Потъването на "Москва" не е новина за телевизиите в Русия, съдбата на екипажа - също Снимка: © Getty Images

Потъването на крайцера "Москва" е световна новина за трети ден - но не и в Русия, чийто Черноморски флот изгуби флагмана си в разгара на войната срещу Украйна. Крайцерът, който първоначално се е наричал "Слава", е символ на флота от близо 40 години.

Руската медия "Агентство" засича, че три от най-големите телевизионни канали - Первий канал, "Россия 1" и НТВ - са отделили по средно 30 секунди за отразяването на ключовото събитие в бойните действия в Черно море. В някои от редовните емисии от последните два дни темата не се споменава изобщо.

Нито една от трите медии не е възприела това събитие като новина, която трябва да се разработи по-задълбочено.

В емисиите, които изобщо съобщават за случващото се с кораба, водещите просто са преразказвали официалните съобщения на Министерството на отбраната, без да правят други уточнения.

Въпреки че още във вечерта на 14 април МО на Русия потвърди, че "Москва" е потънал, тази информация не е съобщена в първите сутрешни новини на "Первий канал" и "Россия 1" в петък.

Ликвидирането на крайцера не е просто символичен акт - "Москва" е изпълнявал ключова роля за защитата на руския флот от въздушни атаки и обстрел от брега. Това е единственият кораб в Черно море, който е оборудван с ПВО-система С-300 с далечен радиус на действие, която може да обезопаси и останалите военни плавателни съдове.

Загубата му поставя под въпрос евентуалните намерения на руската армия да щурмува Одеса.

Русия няма да може да замени "Москва" в близко бъдеще, защото Турция вече не разрешава прехода на военни кораби през Босфора и Дарданелите.

Руският военен щаб отрича информация на Украйна, че "Москва" е поразен с противокорабна ракета - информация, която вече се потвърждава и от източници на Washington Post пред Пентагона. Руската версия гласи, че на борда е избухнал пожар, който е довел до детонирането на боеприпас.

Косвено потвърждение за успешния украински удар всъщност е ответната акция на руските ВВС, които според AFP през нощта на 14 срещу 15 април са атакували завода "Визар" край Киев, произвеждащ ракетите "Нептун".

Още по-голямо мълчание цари по въпроса какво се е случило с моряците от руския военен кораб след взрива и пожара на борда му, довел до достатъчно сериозни щети, за да се стигне до потъването му.

Според първоначалната информация на руското Министерство на отбраната - екипажът е "изцяло" евакуиран на корабите от Черноморския флот, които са се намирали в района на инцидента. Според ТАСС, в петък те са транспортирани до главната база в Севастопол.

Руската страна не дава информация нито за това колко души са се намирали на борда на "Москва" по време на взрива, нито колко души са стигнали до суша.

Липсата на тези данни прави впечатление на всички - включително на медии като "Коммерсант". Военната цензура провокира серия спекулации в руски и украински издания за това, че е възможно потъването на крайцера да е довело до смъртта на стотици моряци.

Няма точна информация каква е числеността на екипажа му, но в руските медии се споменават оценки за между 500 и 700 души на борда.

Слух, разпространен от бившия руски депутат Иля Пономарьов, твърди, че щатната бройка на моряците е 510 души, а от тях са спасени само 58 души. Това твърдение до момента нито е отречено, нито е потвърдено официално от страна на Черноморския флот, нито от друг независим източник.

И докато в Севастопол бивши ветерани от руския флот се събират публично, за да отдадат чест на потъналия кораб, от Кремъл обявиха, че Владимир Путин няма намерения да провежда специално заседание за обсъждане на причините за загубата на "Москва", нито да посети града, в който се намира централата на Черноморския флот и екипажът на крайцера.

Операция Ctrl+Z, или как Twitter изпрати крайцера "Москва" към дъното


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024