Потребителите на Facebook намаляват за пръв път в историята Снимка: © Getty Images

Броят на потребителите започва да спада за пръв път в 17-годишната история на Facebook.

Отчетите на компанията майка Meta показват загуба на около половин милион активни потребители през последната четвъртина на 2021 година. И докато това е само капка в океaна от близо 1.93 милиарда души, които използват различните ѝ приложения, не може да се подмине фактът, че отбелязваме края на бързия и дългогодишен възход, на който платформата се радваше.

Тази статистика олицетворява трудностите, които Facebook изпитва в опитите да остане релевантен за младите. Конкуренцията в лицето на приложения като TikTok продължава да се развива и да привлича все повече хора.

Главният финансов директор на Meta Дейвид Венер отдаде спада именно на това:

„Вярваме, че конкурентните услуги се отразяват негативно на растежа ни, най-вече сред младата аудитория,“ каза той, след което добави, че и повишената цена на Интернета в Индия е сред факторите за този развой. Facebook разполага с около 350 милиона потребители в страната от Южна Азия – това е техният най-голям пазар.

Марк Зукърбърг назова конкретно и основния проблем – TikTok: „Уникалното в този случай е, че TikTok вече са огромен конкурент, а продължават да растат на доста бързи темпове,“ след което добави“ „Смятам, че цялостният интерес към този тип платформи ще нарасне и това ни кара да сме оптимисти за бъдещето. Но има много работя, която трябва да свършим.“

Уол Стрийт бързо реагира на новините и акциите на компанията спаднаха с 20%

Реакцията?

Ситуацията поставя още по-голяма тежест върху хода на компанията да насочи следващите си крачки към „метавселената“ – съчетаване на технологии за виртуална и обогатена реалност в ново онлайн пространство. В края на октомври Зукърбърг обяви това за бъдещето - „също както беше социалната мрежа, когато започнахме“. Meta ще трябва се надява думите му да са истина и експериментът да се окаже успешен, ако иска да остане актуална.

В краткосрочен план Meta инвестира в услуги тип „Reels”, които наподобяват TikTok и представляват кратки видео материали. В дългосрочен вниманието ѝ е насочено изцяло към вграждането на нови технологии като тази за виртуална реалност – сумата, отделена за тази цел в рамките на изминалата година е около 10 милиарда долара.

Истината е, че разрастването на Facebook отдавна намаляваше темповете си – най-вече поради застаряващата потребителска маса и липсата на нови страни, към които да пробива. Днес тя е достигнала до почти всяко кътче на света, с изключение на държави като Китай, в които е забранена.

Дори и при тези обстоятелства обаче Facebook продължава да е машина за пари – през последната четвъртина от миналата година печалбите ѝ са на стойност 33.67 милиарда долара – с 20% повече от последния отчет.

За пръв път обаче е изправена пред истинско предизвикателство – предстои да разберем дали ще остане в миналото, или крачката ѝ към бъдещето ще се окаже успешна.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023