Потвърдено: Наследникът на Хасан Насрала в "Хизбула" е убит Снимка: © Getty Images

Израелската армия е потвърдила официално смъртта на Хашем Сафиедин - един от ръководителите на терористичната групировка "Хизбула".

Сафиедин беше смятан за наследник на убития през септември лидер Хасан Насрала, но само няколко дни след анонса за поемането на управлението на "Хизбула" той стана мишена на израелски удари на 4 октомври.

При атаката Сафиедин е бил заедно с ръководителя на разузнавателното звено на групировката Хусеин Али Хазима, който също е ликвидиран.

Обстрелът е бил насочен срещу централата на разузнаването на "Хизбула" в Бейрут, разположена сред цивилно население в южното предградие Дахийе.

Според израелската армия - повече от 25 души са се намирали в щаба, когато е започнала атаката. Сред тях е имало и други висши командири.

Сафиедин се смяташе за убит още тогава, но армията на Израел е получила потвърждение за смъртта му едва сега. "Хизбула" все още не съобщава официално дали той е жив или мъртъв.

Хашем Сафиедин е в американския списък на терористите от 2017 г. Той е братовчед на Хасан Насрала и също като него е ислямски духовник, смятащ се за наследник на пророка Мохамед.

След смъртта на Насрала се твърдеше, че близкият до Иран Сафиедин е най-вероятният кандидат за ръководния пост в групировката.

Дотогава той е бил ръководител на изпълнителния съвет, управляващ финансовите и административните въпроси на "Хизбула", като паралелно с това е станал и председател на Съвета по джихад, който отговаря за военните операции.

Сафиедин е имал няколко публични изяви след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. - за разлика от Хасан Насрала, който е избягвал да излиза пред публика от съображения за сигурност. "Хизбула" открито подкрепяше действията на "Хамас" и също започна да атакува израелски общности и военни бази по границата с Ливан.

Всичко това се обърна през есента на 2024 г., когато Израел успя да ликвидира най-важните ръководители на "Хамас" и на "Хизбула", и организира безпрецедентната атака с пейджърите, която извади от строя стотици активисти на терористичната групировка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Смъртоносна терористична атака в Турция: атентатори нападнаха ключов военен обект

Загинали и ранени при терористична атака в Турция

16:48 - 23.10.2024
Важно днес

Съдът отказа да пусне на свобода един от главните герои от скандала в "Митници"

Двама от петимата обвиняеми по делото в момента се намират в ареста у нас

15:22 - 23.10.2024
Бизнес

Една друга банка – една друга реклама

Защо да оставяш другите да говорят за теб, когато можеш да говориш сам

13:05 - 23.10.2024
Важно днес

НЗОК наказва лекари и болници след сигнали за фалшиви прегледи в "еЗдраве"

Сигналите са получени от потребители на новото здравно приложение "еЗдраве"

12:19 - 23.10.2024